Primele semne de sarcină: menstruaţie întârziată, sâni dureroşi, lipsă de energie şi schimbări bruşte de dispoziţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe lângă binecunoscuta întârziere a menstruaţiei, care nu totdeauna semnifică instalarea sarcinii, există numeroase alte semnale care îţi pot indica faptul că eşti însărcinată.

Sensibilitatea sânilor, umflarea şi durerea acestora, de altfel specifice şi în cazul sindromului premenstrual, pot fi semne ale unei sarcini.

În primul trimestru al sarcinii poţi resimţi o senzaţie de presiune şi greutate a sânilor, iar zona care înconjoară sfârcurile (areola) se poate închide la culoare.

De asemenea, poate apărea o dungă fină de culoare mai închisă decât nuanţa pielii, ce se întinde de la buric până în zona inghinală.

Aceasta poartă denumirea de linea negra şi apare frecvent la femeile însărcinate.

Greţurile matinale şi ameţelile pot fi, de asemenea, indicii că eşti însărcinată. Gravidele experimentează astfel de stări mai ales din săptămâna a doua şi până a opta de sarcină. Aceste simptome sunt cauzate, ptorivit specialiştilor, de modificarea nivelurilor de estrogen din corp.

e de altă parte, pofta inexplicabilă de un aliment care în mod normal nu ţi-ar fi plăcut poat fi un alt semnal că aştepţi un bebe.

Oboseala şi lipsa de energie sunt alte simptome al sarcinii şi au loc ca urmare a excesului de progesteron, hormon  ale cărui niveluri se reglează din al doilea trimestru de sarcină. Tot progesteronul este de vină pentru apariţia balonării şi a gazelor intestinale, alte indicii ale sarcinii.

Începând cu a şasea săptămână de sarcină, poate apărea senzaţia urgentă de a urina, iar acest lucru se întâmplă din cauza hormonului gonadotropină corionică (hcG), care creşte fluxul sanguin în zona pelviană şi creşte astfel nevoia de urinare. În ultima perioadă de sarcină, nevoia freventă de a urina este cauzată de presiunea pe care fătul o exercită asupra vezicii urinare.

În primele luni de sarcină, multe femei se confruntă cu melasma, adică o afecţiune a pielii care constă în apariţia unor pete de culoare închisă, în special pe frunte, la baza nasului, deasupra buzei superioare sau pe pomeţi. Această problemă este mai frecventă în rândul femeilor care au deja pielea mai închisă la culoare sau în cazul în care există un istoric familial de melasmă.

Nu în cele din urmă, stresul şi schimbările bruşte de dispoziţie, pot indica o sarcină în stadii incipiente. Exploziile hormonale din prima parte a sarcinii pot determina apariţia anxietăţii, a depresiei şi chiar  a crizelor de plâns.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite