Prima implantare a unei inimi artificiale la un copil, în România VIDEO

0
Publicat:

Profesorul universitar Dr. Horațiu Suciu, șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant ( IUBCvT) Târgu Mures, a anunţat, miercuri seara, realizarea primei implantări a unei inimi artificiale la un copil, în România.

Pacienta căreia i-a fost implantată inima artificială are 17 ani și suferea de insuficiență cardiacă.

„Se spune că numai Dumnezeu poate pătrunde în sufletul cuiva. Și așa este. Am mers azi dimineață la Institut, gândindu-mă ce este în sufletul unei copile de 17 ani, pacientă de-a noastră, care așteaptă un transplant, știind cât de puțini sunt donatorii pentru această categorie de vârstă. Soluția inimii artificiale era singura care, din cauza gravei insuficiențe cardiace, o putea ține în viață. Și operația a reușit” a scris, pe Facebook, dr. Horaţiu Suciu.

„Într-adevăr, inima are tainele ei”

Este a patra implantare a unei inimi artificiale reușită aici în acest an și prima din România la un copil.

 Pacienta are 17 ani. FOTO captură video Facebook Dr. Horațiu Suciu
Pacienta are 17 ani. FOTO captură video Facebook Dr. Horațiu Suciu

„Le mulțumesc colegilor din echipa IUBCvT Târgu Mureș și profesorului Putnik din Belgrad care a asistat la intervenție. Mă bucur că reprezentantul acestui important centru est-european în domeniul transplantării cardiace a fost alături de noi și a văzut stadiul la care a ajuns medicina târgumureșeană. Seara, când am plecat spre casă, m-am uitat la părculețul din fața Spitalului. Este locul în care se va construi noul Institut al Inimii. Acolo sunt acum niște pomi fragezi, pe care i-aș lua cu noi în noua clădire a Institutului, pe care îl pregătim cu toată dedicarea. Nu știu dacă pomii aceștia se vor regăsi în viitorul nostru spital, dar felul în care i-am văzut astăzi a fost ca un dialog în care mi s-a șoptit, de undeva, că procedura de astăzi va fi, în noul proiect, o rutină. Într-adevăr, inima are tainele ei…”, a mai scris profesorul pe Facebook.  

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite