A cincea inimă transplantată anul acesta la IUBCvT Târgu-Mureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
transplant

O echipă multidisciplinară condusă de şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară a Institutului de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş, dr. Horaţiu Suciu, a efectuat vineri al cincilea transplant de inimă din acest an. Pacientul, un bărbat în vârstă de 38 de ani din judeţul Arad a primit cordul de la un donator în vârstă de 28 de ani, din judeţul Cluj.

Transplantul de cord a fost efectuat în cursul zilei de vineri la un pacient în vârstă de 38 de ani, din judeţul Arad, care era în evidenţa clinicii IUBCvT de pe peste un an de zile cu diagnosticul de cardiomiopatie dilatativă valvulară.

“Este un pacient care a suferit o intervenţie chirurgicală pe cord, în urmă cu 4 ani, la Institutul din Timişoara, dar la care s-a deteriorat, pe parcurs, funcţia cardiacă, astfel încât a necesitat internări repetate pentru fenomene de decompensare cardiacă. El a fost luat în evidenţa clinicii noastre şi propus pentru transplant ca şi singura soluţie pentru rezolvarea acestei situaţii. Aşadar, pacientul era la capătul resurselor biologice, un pacient într-o stare clinică foarte sever alterată. Supravieţuirea lui pe termen scurt era pusă serios sub semnul întrebării”, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, dr. Horaţiu Suciu.

Evoluţia pacientului, “bună”

Operaţia a decurs bine şi suntem foarte mulţumiţi de evoluţia pacientului şi considerăm că în acest moment vom obţine o evoluţie favorabilă (…) Din fericire, a fost posibilă efectuarea acestui transplant datorită unui donator aflat în moarte cerebrală, aflat în Clinica Neurochirurgie din Cluj-Napoca, locul de unde s-a efectuat şi prelevarea în cursul nopţii. O echipă de medici din Institutul nostru condusă de dr. Marius Matei, medic specialist, a prelevat cordul în cursul nopţii de la acest pacient, în vârstă de 28 de ani, din judeţul Cluj” a declarat , dr. Horaţiu Suciu.

Cordul a fost transportat pe calea aerului cu un elicopter SMURD ajuns în Târgu Mureş în jurul orei 8,30, iar intervenţia s-a încheiat aproximativ la ora 12,30.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite