Premieră medicală în Târgu-Mureş: Bărbatul cu inimă artificială a primit joi o inimă adevărată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bărbatul în vârstă de 44 de ani, din Suceava, care în urmă cu un an a primit o inimă artificială, a primit o inimă adevărată. Operaţia este o premieră naţională şi a fost efectuată la Târgu-Mureş.

UPDATE: După aproximativ cinci ore, cât a durat intervenţia, bărbatul în vârstă de 44 de ani din Suceava are acum o inimă adevărată. Operaţia a decurs normal, dar bărbatul va trebui să treacă printr-un proces de recuperare.

"Operaţia de transplantare a unui cord primului pacient român care a avut implantat un dispozitiv de reglare a debitului cardiac a decurs normal, intervenţia durând aproximativ cinci ore. Pacientul transplantat necesită o perioadă mai lungă de recuperare, fiind o operaţie în premieră la nivel naţional" a declarat şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş, dr. Horaţiu Suciu

O echipă de medici de la IUBCvT condusă de doctorul Cosmin Opriş, medic specialist chirurgie cardiovasculară s-a deplasat la Timişoara pentru a preleva un cord de la un pacient de 27 de ani aflat în moarte cerebrală.

Joi dimineaţă în jurul orei 8 cordul a fost urcat într-un elicopter SMURD, iar în jurul orei 10 a ajuns la Târgu-Mureş.

Operaţia a început imediat după ce cordul a ajuns în Târgu-Mureş. Beneficiarul acestei inimi sănătoase este un pacient în vârstă de 44 de ani din Suceava, care în urmă cu un an şi o lună a primit o “inimă artificială”, mai exact i-a fost implantat un dispozitiv de asistare a circulaţiei.

Această operaţie este o premieră naţională, deoarece bărbatul a primit un cord sănătos, după ce timp de un an a trăit cu acel dispozitiv.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite