Simptomele cancerului intestinal. La ce să fim atenți și cine are cele mai mari riscuri să facă această boală

0
Publicat:

În stadii incipiente, cancerele intestinale (numite și cancere colorectale) sunt printre cele mai ușor de identificat și de tratat, spune profesorul Sina Dorudi, chirurg consultant colorectal la Princess Grace Hospital UK, potrivit potrivit The Telegraph, citat de Yahoo!Life.

Depistat în fază încipientă, cancerul intestinal este vindecabil. FOTO Shutterstock
Depistat în fază încipientă, cancerul intestinal este vindecabil. FOTO Shutterstock

Prezentatorul de știri BBC George Alagiah a murit la vârsta de 67 de ani din cauza unui cancer intestinal după ce fusese diagnosticat cu această boală în stadiul 4 în 2014. În luna mai 2023 distribuise un tweet în care îndemna oamenii să apeleze la kiturile de screening pentru cancerul intestinal.

Cancerul intestinal - un termen general pentru cancerul care debutează în intestinul gros, care este format din colon și rect  - începe, de obicei, cu polipi benigni care cresc pe peretele intestinului.

Nedepistați. pot deveni canceroși.

„Se pot transforma într-o tumoare. Dacă tumora este depistată la timp, în majoritatea cazurilor poate fi îndepărtată în întregime, prin intervenție chirurgicală" spune chirurgul Sina Dorudi,

Cine riscă să dezvolte cancer intestinal

Oricine poate fi expus riscului, spune Genevieve Edwards, director executiv al Bowel Cancer UK, însă acest tip de cancer este mai frecvent la persoanele care au peste 50 de ani (nouă din zece cazuri de cancer intestinal sunt diagnosticate la persoanele trecute de această vârstă, însă și persoanele sub 50 de ani pot fi și sunt diagnosticate cu boala (cca 2. 500 de cazuri sunt diagnosticate anual la pacienți sub această vârstă).

 54% dintre cazuri le de cancer intestinal pot fi însă prevenite, sunt de părere specialiștii.

Factori de risc

Printre factorii de risc se numără obezitatea ;i dietele necorespunzătoare (consumul excesiv de carne roșie sau procesată cauzează aproximativ 13% din cazuri, potrivit Cancer Research UK).

Potrivit Organizațiaei Mondiale a Sănătății, șunca, jambonul și cârnații alături de  fumat, sunt cauze majore de cancer.

Consumul insuficient de fibre este asociat cu 30% din cazurile de cancer de intestin, ceea ce înseamnă că o dietă bogată în fibre poate reduce riscul de a dezvolta această boală. 

Rata de supraviețuire

Vestea bună este că acest tip de cancer este vindecabil dacă este depistat la timp 97% dintre cei diagnosticați în stadiul 1 supraviețuiesc, însă ratele de supraviețuire scad pe măsură ce boala este depistată în stadii mai avansate.

Simptomele cancerului intestinal

Printre simptomele cancerului intestinal se numără: sângerările anale, sânge prezent în scaun, schimbările persistente și inexplicabile ale obiceiurilor intestinale, pierderi inexplicabilă în greutate, stare generală de oboseală, dureri de burtă.

Deși majoritatea celor care acuză astfel de simptome nu au cancer intestinal, la apariția unor astfel de simptome este nevoie de investigații. 

Mergeți direct la medicul de familie, excludeți mai întâi cancerul intestinal. Dacă este vorba de cancer intestinal, cu cât ești diagnosticat mai devreme, cu atât mai multe șanse de a fi tratat cu succes" spune Genevieve Edwards.

Depistarea cancerului intestinal

Depistarea acestui tip de cancer se poate face cu ajutorul screeningului. Un test simplu, numit test FIT- test imunochimic fecal -  care se poate face acasă, este o soluție foarte simplă și accesibilă.

A soua cauză de incidenţă şi mortalitate prin cancer în România

Cancerul intestinal (colorectal) reprezintă o problemă majoră de sănătate publică la nivel mondial, precum şi la nivelul Uniunii Europene, implicit la nivelul României, aici fiind a doua cauză de incidenţă şi mortalitate prin cancer.

„Prevenţia şi diagnosticul precoce sunt esenţiale în programele de luptă împotriva acestei maladii, iar screeningul s-a dovedit eficient în scăderea mortalităţii în cazul localizării colorectale", precizeaza, anul trecut Fundaţia Renaşterea.

Deşi peste o treime din decesele de cancer colorectal ar putea fi evitate printr-un program riguros de screening adresat persoanelor care prezintă risc crescut, din păcate aceste programe au încă deficienţe în România.

 „Avem o problemă de informare a pacientului român. Şi nu numai în cazul cancerului colorectal, este o problemă pentru toate afecţiunile. Pacientul român se prezintă târziu la medic, vine atunci când apare durerea sau alte simptome pe care nu le poate controla şi care sunt deja agravate. Românii nu au educaţia şi obiceiul de a se prezenta atunci când apar simptome, lasă lucrurile să se agraveze”,declara, pentru Adevărul, dr. Raluca Pătru, oncolog la Spitalul Colţea, Bucureşti:

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite