Pacienții asigurați, obligați să scoată bani din buzunar pe final de an. Consultație gratuită, investigații contra cost

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încă din prima zi lucrătoare a lunii decembrie 2023, pacienții neprogramați care s-au adresat clinicilor, cu bilet de trimitere, au aflat că nu mai sunt bani pentru investigații, indiferent că sunt analize de sânge, ecografii, radiografii etc. Banii alocați pe final de an sunt extrem de puțini, astfel că au avut acces pacienții programați luna trecută.

Banii pentru analizele de laborator decontate sunt foarte puțini în decembrie FOTO: arhiva
Banii pentru analizele de laborator decontate sunt foarte puțini în decembrie FOTO: arhiva

Situația se repetă în fiecare an, spun furnizorii de servicii medicale, însă explicația nu-i ajută pe bolnavii nevoiți să plătească investigațiile din buzunar. 

„De la jumătatea lunii trecute nu am mai putut să le facem analize pacienților, pentru că nu mai erau fonduri”, spune medicul specializat în diabet și boli de nutriție Anca Roman, care are cabinet medical privat în contract cu CJAS Olt.

Pacienții se prezintă la medic, sunt consultați, însă dacă au nevoie și de analize de sânge sau de alt tip de investigații lucrurile se complică.

„Cum diabetul este o boală cronică, care merge mână-n mână cu dislipidemia, cu valori crescute ale colesterolului sau ale trigliceridelor, trebuie să monitorizăm funcția renală, dacă e un pacient nou descoperit, să știm ce tratament să-i dăm... Sunt necesare, clar”, completează medicul. Acesta arată că acolo unde a fost absolută nevoie i-a direcționat pe pacienți către colegii medici din spital, unde încă se mai pot face investigații prin spitalizare de zi. 

„Sunt insuficiente pentru toată luna”

La Ambulatoriul Spitalului Județean de Urgență Slatina ajung mii de pacienți lunar, din tot județul. Consultațiile se fac doar cu programare, pentru că există un număr limitat de consultații/medic/zi, în timp ce investigațiile sunt condiționate de fondurile alocate. Într-o lună obișnuită nu sunt probleme, însă acum, recunoaște managerul spitalului, Angela Nicolae, fondurile pentru decembrie sunt mai puține decât în lunile anterioare.

„Fondurile sunt insuficiente pentru toată luna, noi avem programări la nivelul fondurilor respective, dar în continuare facem programări. Dacă cumva situația o impune și, ipotetic, nu se vor suplimenta fondurile alocate de către Casa Județeană de Asigurări (n. red. - furnizorii de servicii medicale așteaptă o suplimentare), atunci se sună pacienții programați și se reprogramează. Dar nu cred că vom avea această situație, în fiecare an s-au suplimentat aceste fonduri astfel încât serviciile au fost acordate”, a declarat Nicolae.

Realitatea este însă că pentru analizele de laborator și pentru investigațiile imagistice (ecografii, radiografii etc.) furnizorilor de servicii le-au fost repartizate fonduri reprezentând doar 13% din bugetul lunii anterioare. Și medicii din ambulatoriul spitalului au varianta de avarie de a-i trimite pe pacienți în spital, unde pot fi investigați în baza internării de zi.

Situația este mult mai complicată, în schimb, în policlinicile din mediul privat.

„Dacă vine un părinte cu un copil îl consult (n. red. - gratuit), dar dacă are nevoie de radiografie trebuie să o plătească, pentru că pentru investigații nu mai sunt bani”, spune medicul ortoped pediatru Gheorghe Ciobanu. 

CJAS Olt a înaintat, marți, Casei Naționale de Asigurări de Sănătate o nouă situație privind necesarul de fonduri pentru luna decembrie, însă este greu de spus câți bani vor fi efectiv repartizați.

„Toți furnizorii sunt în situația în care contractul pe decembrie este descoperit. Aceștia au fost banii care au fost alocați de la început. Nu știm dacă se va acoperi tot sau parțial, probabil că o parte”, a precizat directorul CJAS Olt, Carmen Cîrjan.

Spitalele, farmaciile și laboratoarele au cei mai puțini bani alocați pentru ultima lună din an, însă și restul furnizorilor încă au de recuperat bani, serviciile din octombrie 2023 fiind decontate parțial.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite