O listă a tuturor serviciilor medicale din România va fi disponibilă pentru asigurați, anunță președintele CNAS

0
Publicat:

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) inventariază toate serviciile medicale din România astfel încât fiecare asigurat să poată afla online unde se poate adresa în cazul unei probleme medicale, a anunțat Andrei Baciu. 

Andrei Baciu, președintele CNAS-  FOTO Inquam Photos  Sabin Cirstoveanu
Andrei Baciu, președintele CNAS- FOTO Inquam Photos Sabin Cirstoveanu

 "Accesul cred că este primul pas între speranţă şi realitate. Trebuie să ştii unde te poţi adresa şi unde poţi să ajungi efectiv atunci când ai cea mai mică problemă de sănătate. La CNAS facem o catagrafiere a tuturor serviciilor disponibile pentru toţi cei care au calitatea de asigurat. O chestie cât se poate de simplă, online, prin care, dacă avem nevoie fie de o intervenţie, fie de computer tomograf (...) sau de un banal examen hematologic, să avem o idee foarte clară a serviciilor de care putem beneficia în România. (...) Să facem paşi cât mai mari şi cât mai repede înainte (...) Este nevoie de o organizare clară, pentru că fără această imagine nu putem să construim nimic serios. Apoi, de la această imagine, să stabilim obiective de dezvoltare a serviciilor medicale furnizate pacienţilor, asiguraţilor pentru următorii cinci ani, pe termen mediu", a transmis Andrei Baciu, președintele CNAS. 

Afirmația a avut loc în cadrul dezbaterii "Între speranţă şi disperare: Planul Naţional de Cancer, de la promulgare la dificultatea implementării", organizată la Senat de preşedintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, Nicoleta Pauliuc. 

Andrei Baciu a afirmat că aproximativ 143.000 de pacienţi au beneficiat în prima parte a anului 2023 de Programul Naţional de Oncologie, care are cea mai mare finanţare dintre programele naţionale de sănătate, iar 20% dintre aceştia au beneficiat de astfel de servicii în centre universitare din Bucureşti. 

Președintele CNAS menționează că  "resursele din sănătate sunt limitate", motiv pentru care ele trebuie prioritizate "înţelept, într-o manieră ştiinţifică şi organizată", potrivit Agerpres. 

"Numai astfel, cred eu, vom putea să ajungem de la speranţă la o realitate palpabilă, obiectivă modernă, europeană, americană, să o avem şi în România. Suplimentar faţă de aceste lucruri care ţin de autorităţi e nevoie şi de oameni care să promoveze aceste idei, să se lupte să combată cancerul", a completat Andrei Baciu. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite