Dosarul electronic al pacientului, un instrument util, dar ignorat de spitale. Ce spun autoritățile

0
Publicat:

Dosarul electronic de sănătate este un instrument digital care colectează toate informațiile medicale de la toți furnizorii de servicii medical cu care un pacient a intrat în contact de-a lungul vieții.

Dosarul electronic de sănătate este un instrument de ajutor pentru medici
Dosarul electronic de sănătate este un instrument de ajutor pentru medici

România se află mult în urma statelor europene în ce privește digitalizarea sistemului de sănătate.

Istoricul medical al fiecărei persoane ar trebui să se regăsească în dosarul electronic, dar se preconizează că abia anul viitor va putea fi prescrisă prima rețetă medicală.

Cu alte cuvinte, dacă o persoană în stare de inconștiență este dusă de urgență la spital, medicii, în baza actului de identitate, pot accesa dosarul electronic unde sunt stocate toate datele despre pacient.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate are o platformă activă, în care sunt constituite 16 milioane de Dosare Electronice de Sănătate care arată că s-au efectuat în jur de 200 de milioane de consultații, internări, fișe de spitalizare și alte documente medicale.

„Deşi platforma este activă, doar 32.458 de doctori din peste 13.000 de cabinete au transmis aceste date. Şi doar 11.553 de pacienți și-au accesat până acum dosarul electronic de sănătate. Majoritatea documentelor aflate în Dosarul electronic provin de la medicii de familie. Prea puține spitale transmit aceste informații în softul de la CNAS”, arată protv.ro.

Specialiștii susțin însă că softurile instituțiilor sanitare nu sunt conectate la platforma CNAS.

„Este nevoie ca Ministerul Sănătății să își ia leacul pe acest subiect, să vină cu o strategie pe pași concreți. Există 400 de milioane de euro în PNRR care vizează digitalizarea sănătăți, inclusiv un sistem de centralizare și prelucrare a datelor mult mai avansat decât ceea ce avem azi”, spune Sebastian Burduja, Ministrul Digitalizării.

Pentru a primi acces la Dosarul electronic, pacientul trebuie să se prezinte cu cardul de sănătate la medicul de familie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite