Opt sfaturi pentru cei care au ținut postul Paștelui. Medicii arată cum ne putem păstra sănătatea în perioada festivă

0
Publicat:

Având în vedere că urmează Sărbătorile Pascale, Direcţia de Sănătate Publică Arad dorește să atragă atenția cetăţenilor cu privire la riscurile legate de sănătatea publicăîn această perioadă.

Preparatele trebuie consumate cu grijă FOTO https://mazilique.ro/
Preparatele trebuie consumate cu grijă FOTO https://mazilique.ro/

Persoanele care au consumat, până la sărbători, doar alimente de origine vegetală sunt îndemnate să introducă treptat, în alimentaţie, produsele de origine animală. Alimentaţia din aceste zile trebuie să fie echilibrată, iar cuvântul de ordine este „moderaţie”.

Ce recomandă medicii DSP

Dr. Cecilia Gabriela Irimie, directorul DSP Arad, face următoarele opt recomandări pentru populație:

1. Ouăle trebuie consumate în cantităţi limitate, nu mai mult de două pe zi (datorită cantităţii mari de colesterol din gălbenuş), alături de legume proaspete de sezon. Utilizaţi pentru vopsirea ouălor doar vopsea care are avizul Ministerului Sănătăţii.

2. Carnea de miel (drob, friptură, etc.) să fie consumată în porţii rezonabile, cu o bogată garnitură de legume: salată verde, salată de crudităţi, broccoli/conopidă, ciuperci, fasole verde, evitând pe cât posibil garniturile de cartofi, orez sau paste.

3.  Puteți înlocui carnea de miel cu cea de iepure, ied, peşte şi/sau pui, care sunt mai uşor digerabile.

4. Alimentele (carnea și chiar legumele) să fie gătite, de preferinţă, la cuptor sau grătar, evitând prăjeala în grăsime (untură, ulei etc.).

5. Dulciurile au un aport considerabil de calorii, de aceea trebuie consumate în cantităţi foarte reduse. Nevoia de dulce care apare după masă poate fi potolită cu o salată de fructe, dar fără frişcă sau alte sosuri dulci.

6. Alcoolul în exces constituie, de asemenea, o abatere frecvent întâlnită cu prilejul sărbătorilor, ducând la apariţia stării de ebrietate, însoţită sau nu de tulburări digestive, cardiace etc. Se recomandă, aşadar, un consum responsabil, moderat, inclusiv la cafea şi tutun!

7. După o masă bogată se recomandă mișcare (mers pe jos, sport). Nu este bine să ne aşezăm în faţa televizorului sau să dormim. De asemenea, dacă masa durează mai multe ore, se recomandă pauze mai lungi între felurile de mâncare.

8. Nu în ultimul rând, recomandăm respectarea regulilor de igienă, pentru a preveni toxiinfecţiile alimentare:

- nu consumaţi carne ce provine din tăieri clandestine/ambulante, ci numai pe ceacumparată din magazinele/surseleautorizate

- nici băuturile alcoolice (vin, ţuică, etc.) nu trebuie procurate de la comercianţii ambulanţi

- nu consumaţi carne insuficient tratată termic

- nu folosiţi ouă de raţă/gâscă la prepararea cremelor, prăjiturilor, maionezei

- păstraţi la frigider alimentele uşor alterabile (carne, peşte, ouă, maioneză, creme) 

- menţineţi igiena mâinilor, spălându-vă frecvent, ori de câte ori este nevoie. 

Simptomele excesului, care îngrijorează

Consumarea alimentelor în exces, mai ales carne de miel şi de porc, preparate tradiţionale (drob, pască, cozonac, ouă roşii, maioneze etc.) și băuturi alcoolice, poate duce la:

- dispepsii gastro-intestinale (greţuri, balonări, dureri abdominale difuze, scaune diareice etc.)

- crize de ulcer gastro-duodenal (dureri în abdomenul superior, vărsături alimentare, arsuri retrosternale, etc.)

- acutizarea colecistopatiilor cronice (dureri în abdomenul superior, greţuri şi uneori vărsături, amar în gură, balonări, diaree etc.)

- infarct de miocard şi tulburări de ritm cardiac (dureri precordiale sau retrosternale, lipsă de aer, palpitaţii, senzaţia de frică etc.)

Dacă vă confruntaţi cu simptomatologia mai sus amintită, prezentaţi-vă de urgenţă la medic”, declară medicul arădean. 

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite