OMS avertizează că ar putea apărea o nouă variantă îngrijorătoare de COVID

0
Publicat:

Eșecurile strategiilor de combatere a COVID-19 în acest an continuă să creeze „condițiile perfecte” pentru apariția unei noi variante îngrijorătoare, a declarat, vineri, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus.

OMS: Pandemia de Covid-19 este încă este o urgență de sănătate la nivel global FOTO Shutterstock
OMS: Pandemia de Covid-19 este încă este o urgență de sănătate la nivel global FOTO Shutterstock

Odată cu depășirea apogeului pandemiei, țările din întreaga lume încep să slăbească frâiele supravegherii, testării și vaccinării pentru boala care a provocat până acum peste 6 milioane de decese, relatează Reuters.  

Aproximativ 90% din populația lumii are acum un anumit nivel de imunitate la SARS-COV-2, fie din cauza infecției anterioare, fie din cauza vaccinării, potrivit estimărilor agenției globale de sănătate.

Suntem mult mai aproape de a putea spune că perioada de urgență a pandemiei s-a încheiat, dar nu suntem încă acolo”, a declarat Tedros în timpul unei conferințe de presă.

Declarațiile sale vin pe măsură ce China se confruntă cu o creștere a numărului de infecții.

Directorul tehnic al OMS pentru Covid-19, Maria Van Kerkhove, a spus că agenția vrea ca guvernele din întreaga lume, inclusiv cel din China, să se concentreze pe protejarea celor expuși riscului, cum ar fi persoanele cu vârsta peste 60 de ani și cei cu afecțiuni medicale subiacente.

Relaxarea ușoară a măsurilor de testare COVID-19 și a regulilor de carantinare în unele orașe chineze ar fi fost fost satisfăcută vineri. Dar sute de milioane oameni din această țară așteaptă totuși o schimbare în politicile naționale, protestele violente fiind înregistrate în tot multe regiuni, dar și în străinătate,în fața ambasadelor chineze, pe fondul restricțiile anti-covid drastice, care sunt în vigoare din 2019.

Este încurajator faptul că China își ajustează strategiile actuale de control ale COVID-19, a declarat Mike Ryan, director executiv al Programului pentru situaţii de urgenţă al OMS.

Ryan a spus că speră că în China va apărea o strategie coerentă și clară „care să echilibreze controlul virusului cu... mijloacele de existență, bunăstarea și drepturile oamenilor”.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite