O primă anchetă în cazul deceselor de la spitalul Sf. Pantelimon arată că acuzațiile sunt false și făcute din răzbunare

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Sănătății a anunțat într-un comunicat de presă că verificările efectuate la spitalul Sf. Pantelimon din Capitală au luat sfârșit. Care este concluzia? Între directorul de îngrijiri medicale și un medic de la ATI ar fi existat „acțiuni de hărțuire”, iar acuzațiile  potrivit cărora 17 pacienți de la ATI ar fi murit în condiții suspecte nu sunt adevărate. Cât despre asistenta care ar fi făcut denunțul, aceasta se pare că nici nu există. 

Spitalul Sf. pantelimon din București. Sursa foto: arhivă
Spitalul Sf. pantelimon din București. Sursa foto: arhivă

Sesizările formulate de către angajații spitalului au la bază o comunicare defectuoasă între conducerea unității și persoanele în cauză. Sesizările vizau imixtiuni în activitatea de control a directorului de îngrijiri și presupuse acțiuni de hărțuire exercitate asupra unui medic din cadrul secției ATI”, se arată în comunicatul de presă. 

În „traducere”: acuzațiile nu pot fi probate, nu pot fi verificate iar întreaga poveste nu ar fi decât apogeul unei răfuieli, a unei reglări de conturi între directorul de îngrijiri și un medic din terapie intensivă. 

La nivelul spitalului a fost constituită o comisie internă care a efectuat cercetări din punct de vedere administrativ în urma sesizării întocmite de directorul de îngrijiri medicale, precum și a informațiilor apărute în mass-media. În data de 17 aprilie 2024, a fost întocmit raportul final al comisiei interne de analiză care conține concluzii și recomandări, fără a se suprapune anchetei penale derulate la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul București”, mai scrie în comunicat. 

Apoi, fără nici o legătură cu cele 17 decese, reprezentanții ministerului, prin Corpul de control, explică situația unui aparat RMN și a testării cestuia folosind pacienți voluntari.

În legătură cu informația apărută în mass-media privitor la aparatul RMN din secția de radiologie, verificările efectuate au stabilit că în luna decembrie 2021 a fost instalat un aparat IRM Philips în laboratorul de radiologie al spitalului. În vederea verificării antenelor IRM și pentru stabilirea protocoalelor de examinare, în luna martie 2022, medicul șef al laboratorului de radiologie a informat în scris conducerea spitalului și a depus la secretariatul unității un protocol intitulat “Protocol voluntariat pentru testarea antenelor tip IRM și stabilirea protocoalelor de examinare”. Începerea activității de testare a fost afișată la avizierul spitalului. Așa cum rezultă din conținutul protocolului mai sus menționat, voluntarii nu au fost plătiți și nici nu au plătit pentru examinare. Cu acordul scris al voluntarilor, au fost folosiți un număr de 96 de voluntari, nefiind eliberate în scris rezultate oficiale. Precizăm că în incinta Spitalului Clinic de Urgență Sf. Pantelimon București există și un IRM privat, unde pot fi efectuate examinări de specialitate. Totodată, menționăm că de la demararea testelor și până în prezent, la nivelul spitalului nu a fost depusă nicio plângere de la vreunul dintre voluntarii care au participat la teste.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite