O nouă cercetare sugerează că analgezicele obișnuite eliberate fără rețetă ne pot îmbolnăvi mai mult decât ne vindecă

0
Publicat:

Un nou studiu sugerează că prescrierea unor analgezice obișnuite, precum ibuprofenul și naproxenul, unor persoane care riscă să aibă efecte secundare grave le agravează boala și mai tare.

foto femeie care ia pastile
Unele analgezice eliberate fără prescripție ne pot îmbolnăvi mai mult FOTO Shutterstock

Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) sunt printre cele mai prescrise medicamente din lume pentru ameliorarea durerii și a febrei, transmite Daily Mail.

Însă acestea pot crește riscul de sângerări interne, leziuni ale organelor, atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale la anumite persoane, cum ar fi vârstnicii și cei cu ulcer peptic, insuficiență cardiacă sau boală renală cronică.

Cercetătorii de la Universitatea din Manchester au descoperit că, pe lângă costurile de milioane pe care le presupune serviciilor de sănătate, „prescrierea problematică” a medicamentelor a cauzat mai mult de 6.000 de ani de îmbolnăvire pe parcursul a 10 ani.

Ei au scris în studiul lor, publicat în BMJ: „AINS continuă să fie o sursă de daune evitabile și de costuri de asistență medicală, în ciuda unei serii de inițiative de reducere a utilizării lor, în special în populațiile cu risc ridicat. Prin urmare, ar trebui făcut un efort concertat pentru a continua să se includă AINS în inițiativele de siguranță a pacienților și de reducere a prescrierii”.

AINS precum ibuprofenul și naproxenul sunt adesea utilizate pentru a ușura durerile de cap, entorsele, durerile menstruale și artrita, care pot provoca dureri pe termen lung.

Acestea sunt disponibile sub formă de tablete, capsule, supozitoare, creme, geluri și injecții.

Este cunoscut faptul că anumite persoane sunt vulnerabile la efecte secundare grave, dar medicii le prescriu persoanelor cu risc de complicații, ceea ce este „încă frecvent”, au afirmat cercetătorii.

Folosind date din cercetările anterioare privind siguranța prescrierii medicamentelor în Anglia, studiul s-a concentrat pe cinci grupuri care prezintă cel mai mare risc de efecte secundare ale AINS.

Printre acestea s-au numărat persoanele care iau anticoagulante, cele cu insuficiență cardiacă sau boală renală cronică, persoanele cu antecedente de ulcer peptic și persoanele cu vârsta de peste 65 de ani care nu luau medicamente pentru suprimarea secreției de acid gastric, cunoscută sub numele de gastroprotecție.

Folosind modele economice, cercetătorii au estimat că prescrierea medicamentelor acestor persoane a costat NHS England 31,4 milioane de lire sterline în cheltuieli medicale suplimentare pe parcursul unui deceniu.

Cel mai mare impact a fost constatat în rândul pacienților cu anticoagulante, care a costat 25,4 milioane de lire sterline, în timp ce cel mai frecvent a fost în rândul persoanelor în vârstă fără gastroprotecție, care a costat 2,5 milioane de lire sterline.

Pe parcursul a 10 ani, cercetătorii au calculat că „evenimentele de prescriere periculoase” au dus la o pierdere totală de 6 335 de ani de sănătate bună în rândul pacienților.

Prescrierea AINS în asistența medicală primară din Anglia a scăzut cu aproximativ 12% între 2017 și 2022, au declarat cercetătorii.

În 2022, naproxenul - care reduce umflarea și durerea la nivelul articulațiilor și mușchilor - a reprezentat 69% din prescripțiile AINS, au adăugat ei.

Prescripțiile de inhibitori COX-2 - care tratează durerea artritei - au crescut, deși prescripțiile de AINS pentru pacienții cu risc cardiac au scăzut în cursul anului, potrivit studiului. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite