O femeie cu uter transplantat prin chirurgie robotică în Suedia urmează să nască la jumătatea acestui an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trasnplantul de uter ajută femeile care s-au născut fără uter să dea naştere unui copil
Trasnplantul de uter ajută femeile care s-au născut fără uter să dea naştere unui copil

În 2014, o pacientă cu uter transplantat a născut la Spitalul Universitar Sahlgrenska din Göteborg  - Suedia. Recent, instituţia sanitară a anunţat prima sarcină a unei femei căreia i-a fost transplantat un uter prin chirurgie robotică. Femaia ar urma să nască la jumătatea acestui an.

Operaţia de transplant prin chirurgie robotică – intervenţie mai puţin invazivă decât cea clasică - a avut loc în 2017, iar naşterea este programată pentru al doilea trimestru al anului 2019, potrivit agerpres.ro.

Femeia însărcinată este prima dintre cele şase care au făcut transplant de uter, toate de la donatoare în viaţă, prin această tehnică pe care spitalul Sahlgrenska vrea să o implanteze înainte de a folosi utere de la donatoare decedate.

„Chirurgia robotică are un mare viitor în acest domeniu. Am obţinut avantaje impresionante. Donatoarea pierde mai puţin sânge, şederea la spital este mai scurtă, iar pacienta se simte mai bine după intervenţie“, a declarat Mats Brönnström, şeful proiectului de cercetare.

Spitalul Sahlgrenska şi Universitatea Göteborg au promovat în 1999 un proiect pentru ca pacientele care s-au născut fără uter, sau cărora le-a fost extirpat în urma unei operaţii, să poată da naştere unui copil.

 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite