O dietă echilibrată ajută la evitarea unei crize de fiere. Care sunt persoanele expuse riscului de a face calculi biliari

0
Publicat:

Crizele de fiere pot provoca dureri bruște și intense, dar și greață sau frisoane. Acestea sunt cauzate de calculi biliari. Deși nu pot fi întotdeauna prevenite, medicii ne spun ce putem face pentru a reduce riscul unei astfel de crize.

Femeile au risc mai mare de a face o criză de fiere - Foto Arhiva
Femeile au risc mai mare de a face o criză de fiere - Foto Arhiva

Vezica biliară este un mic organ în formă de pară, de trei până la patru centimetri, situat în partea dreaptă-superioară a abdomenului, sub ficat", explică Dr. Lance Uradomo, gastroenterolog intervențional la City of Hope Orange County Lennar Foundation Cancer Center din Irvine, California. Medicul spune că vezica biliară stochează bila, care este un lichid pe care ficatul îl produce pentru a descompune și digera grăsimile, potrivit publicației Parade. 

La rândul său, Dr. Mejdi Ahmad, un gastroenterolog certificat de consiliu cu Medical Offices în Manhattan și colaborator al LabFinder, spune că acest lichid este un amestec echilibrat de colesterol, bilirubină și săruri biliare.  

Orice dezechilibru poate declanșa formarea de calculi biliari, adică atunci când se formează cristale de lichid biliar care se agregă în aglomerări de diferite dimensiuni", spune el. În mod normal, lichidul biliar este eliberat după ce trece prin canalul biliar în intestinul subțire. Deși funcția vezicii biliare nu este esențială, rolul său în digestie rămâne important.  

Nu ne gândim cu adevărat la fiere până când ceva nu merge prost cu ea, cum ar fi calculi biliari, un blocaj, o infecție sau o inflamație care poate fi foarte dureroasă și, uneori, poate duce la complicații care pun viața în pericol", spune Dr. Uradomo, potrivit sursei citate.  

Persoane cu risc de a face calculi biliari  

Anumiți factori fac ca unele persoane să fie mai expuse riscului de a face calculi biliari și de a suferi o criză de fiere. 

Dr. Ahmad spune că femeile sunt mai expuse riscului decât bărbații, de altfel și persoanele de 40 de ani și mai în vârstă sunt mai predispuse unei crize de fiere. 

 Mai mult decât atât, doctorul spune că americanii nativi și mexicanii americani pot dezvolta calculi biliari mai ușor decât alte grupuri. Americanii de culoare sunt cel mai puțin predispuși să facă calculi biliari sau să experimenteze un atac de vezică biliară. 

De asemenea, oamenii care au un în familie persoane care dezvoltă calculi biliari, pot, la rândul lor, să aibă o criză de fiere. 

Cum să evităm crizele de fiere 

Evitarea unei diete bogate în grăsimi saturate este cheia pentru a reduce riscul unei crize de fiere. 

Asta înseamnă să alegi carne slabă pentru proteine, pui sau pește. Și nu mâncați - sau cel puțin limitați - alimente lactate cu grăsimi complete, carne roșie și carne procesată. O dietă bogată în grăsimi și care include o mulțime de băuturi răcoritoare zaharoase, carne procesată, carne roșie, produse lactate cu grăsime integrală și cereale rafinate nu este pentru oricine își dorește o vezică biliară sănătoasă.", spune Dr. Uradomo. 

Cei doi doctori spun că  cel mai bun mod de a vă menține vezica biliară sănătoasă este să consumați "grăsimi sănătoase" care se găsesc în uleiul de măsline și în pește, reducând la minimum carbohidrații rafinați, zahărul și alimentele prăjite. În plus, ambii medici recomandă consumul de alimente bogate în fibre, precum cereale integrale, fructe și legume.  

De altfel, este important și să consumăm o cantitate suficientă de apă, dar și să nu bem cantități mari de cafea. 

Anumite amăreli, păpădia, uleiul de lămâie și fosfatidilcolina [care se găsește în ouă, soia, muștar și alte alimente] pot ajuta la reducerea inflamației vezicii biliare și la prevenirea formării calculilor biliari", completează dr. Ahmad.  

Și o greutate sănătoasă ajută la prevenirea crizelor de fiere, iar Dr. Uradomo spune că a face exerciții fizice în mod regulat este o altă modalitate de a vă menține sănătoasă vezica biliară. 

Astfel, o dietă bogată în fibre, proteine slabe și grăsimi sănătoase va ajuta și la sănătatea vezicii biliare. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite