Amestecul de ierburi care te ajută să ai o fiere sănătoasă. Cum îl prepari şi ce regim alimentar trebuie să ţii în paralel

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Pixabay
FOTO Pixabay

Statisticile arată că peste un sfert din populaţia cu vârsta peste 30 de ani suferă de diverse afecţiuni biliare, mai mult sau mai puţin grave. Regimul alimentar este deosebit de important pentru prevenirea şi ameliorarea lor, iar remediile naturiste pot reduce aceste probleme.

Problemele biliare constau în inflamări, spasm muscular, calculi (pietre) şi obstrucţionarea canalelor de scurgere a bilei, iar majoritatea sunt asociate cu un ficat prea gras.

„Dintre bolile colecistului, cea mai frecventă este dischinezia biliară (fierea leneşă), care are adesea drept com­plicaţii calculii biliari, dar şi indigestiile, constipaţia, migrenele, un întreg lanţ de afecţiuni şi tulburări. Cauze ale îmbolnăvirii fierii sunt: obezitatea, scăderea rapidă în greutate, regimul alimentar sărac în calorii, dar şi alimentaţie bogată în zahăr, dulciuri cu zahăr rafinat şi săracă în fibre şi vegetale (legume), alimentaţia fără grăsimi sau săracă în grăsimi care duce la lenevirea fierii, diabetul zaharat, consumul de alcool colesterolul şi trigliceride crescute în sânge, unele boli (boli inflamatorii intestinale, parazitoze digestive, colon iritabil) etc”, explică specialistul în fitoterapie Elena Badea.

Predispoziţie pentru îmbolnăvirea colecistului o au persoanele trecute de vârsta de 40 de ani şi cele care au avut în familie membri cu astfel de probleme, iar mai frecvent apare în cazul persoanelor de sex feminin.

Uleiul de măsline facilitează eliminarea secreţiei biliare

Alimentele care trebuie evitate de bolnavii de colecist, pentru a preîntampina apariţia unei colici biliare şi a complicaţiilor sale, sunt: carnea grasă, untul, smântâna, maionezele, afumăturile, prăjelile, ouăle, tochiturile, ciocolata”, explică specialistul.

Este bine de ştiut că un aliment, deşi gras, este nu doar permis, ci şi recomandat în astfel de situaţii, dacă este combinat cu câteva plante medicinale, şi ele de mare ajutor, pentru că facilitează eliminarea secretiei biliare şi dizolvă calculii biliari. Cura durează o lună, timp în care dimineaţa se iau câte două linguri de ulei de măsline amestecat cu suc de lămâie, pe stomacul gol. 

Plante care acţionează individual şi sinergetic

La fel de eficiente sunt plantele. Folosite independent, au indicaţii terapeutice pentru tratarea colecistului: rostopasca, gălbenelele, coada şoricelului, menta, sunătoarea, anghinarea, dar şi ridichea neagră.

"Un amestec eficient de plante medicinale este preparat din câte 20 grame de pătrunjel-de-câmp, iederă, hamei, turiţă-mare, mentă şi pelin. Se pun trei linguri de plante la un litru de vin de mere sau cidru, se lasă la macerat, se încălzeşte apoi maceratul până aproape de punctul de fierbere, se ia de pe foc şi se lasă în repaus trei minute. Se administrează câte o linguriţă la fiecare oră, în total cam de 8-9 ori. Deoarece lichidul trebuie băut cald, este păstrat într-un termos", mai spune Elena Badea, care recomandă şi consultarea unui medic înainte de a apela la un astfel de remediu.

Orice problemă medicală aveţi, vă recomandăm să nu vă trataţi singuri şi în primul rând să cereţi sfatul unui medic.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite