O aspirină înainte de culcare scade riscul de infarct dimineaţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Persoanele care iau aspirina seara au mai multe beneficii decât cele care o administrează dimineaţa FOTO Shutterstock
Persoanele care iau aspirina seara au mai multe beneficii decât cele care o administrează dimineaţa FOTO Shutterstock

Este suficientă o tabletă cu 100 mg de aspirină administrată seara pentru ca riscul de infarct din dimineaţa următoare să scadă considerabil, arată un studiu recent.


Administrarea aspirinei seara, înainte de culcare, este mai eficientă pentru prevenirea unui eveniment cardiovascular nefericit decât dacă este luată dimineaţa. Aceasta este concluzia unei cercetări a oamenilor de ştiinţă olandezi de la Centrul Medical al Universităţii Leiden, după ce au analizat 290 de pacienţi care suferiseră un atac de cord.

Specialiştii au constatat că nivelurile trombocitelor erau mai reduse în cazul pacienţilor care luau aspirină seara, ceea ce duce la subţierea sângelui şi previne formarea cheagurilor de sânge. Numărul trombocitelor, care pot duce la formarea cheagurilor, este mai mare dimineaţa, în mod natural. Ceea ce înseamnă că şi riscul de infarct este mai mare dimineaţa, imediat înainte sau după ce pacientul s-a trezit. Aici intervine aspirina, reducând considerabil pericolul, spun cercetătorii olandezi.

Mai precis, în cazul persoanelor care au luat aspirină seara, valorile trombocitelor erau cu 22 de unităţi mai mici decât dacă medicamentul era luat dimineaţa. „Această măsură simplă, de a schimba obiceiul administrării aspirinei, ar putea fi benefic pentru milioane de pacienţi cu afecţiuni cardiovasculare care iau zilnic aspirină“, spune Tobias Bonten, unul dintre cercetători.

Totuşi, modificarea acestui obicei nu a avut nicio influenţă asupra tensiunii arteriale.

Când este infarctul cel mai agresiv

Studii anterioare au arătat că atacurile de cord cele mai agresive au loc între orele 6 dimineaţa şi prânz. În acest interval, infarctul produce leziuni cu 20% mai importante la nivelul inimii decât dacă are loc în altă perioadă a zilei.

Totuşi, administrarea cu regularitate a aspirinei pentru prevenirea evenimentelor cardiovasculare trebuie recomandată de un medic cardiolog, fiindcă medicamentul nu este lipsit de efecte secundare, unele dintre ele importante. Trebuie cântărit foarte bine raportul risc-beneficiu.  


Citeşte şi:

Ce pastile uzuale dau arsuri gastrice

Ibuprofenul, aspirina şi toate celelalte antiinflamatoare nesteroidiene irită mucoasa stomacului şi pot să agraveze gastrita ori ulcerul.

Accidentul vascular cerebral poate să apară şi la 20 de ani

În fiecare an, aproximativ 3 milioane de oameni din întreaga lume suferă un accident vascular cerebral cauzat de tulburările de ritm cardiac, avertizează specialiştii cu ocazia Zilei Mondiale de conştientizare a Accidentului Vascular Cerebral, marcată astăzi. Iar numărul tinerilor care fac atac cerebral este în creştere.

Ce mineral ignorat trebuie să incluzi în alimentaţie

Unele boli de piele, problemele cu tiroida, afecţiunile cardiace sau chiar cancerul pot fi consecinţe ale carenţei de seleniu. Iată de ce majoritatea oamenilor au un nivel prea mic al acestui mineral în corp şi de unde îl poţi lua.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite