Număr-record de donatori de sânge la Centrele de Transfuzii. Motivul: Majorarea tichetelor de masă. Ce spun psihologii

0
Publicat:

Numărul donatorilor de sânge a crescut chiar și de 10 ori după ce tichetele pentru aceștia au fost majorate de la 67 de lei la 280 de lei.

Număr record de donatori de sânge după majorarea tichetelor de masă- Foto Arhiva
Număr record de donatori de sânge după majorarea tichetelor de masă- Foto Arhiva

Centrele de Transfuzii din țară nu mai fac față numărului mare de donatori de sânge, după ce valoarea tichetelor de masă pe care aceștia le primesc a crescut de peste 4 ori de la începutul anului: de la 67 de lei la 280 de lei. Mai mult, donatorii primesc o zi liberă și o reducere de 50% la transportul în comun.

Măsura a fost luată pentru a crește numărul de donatori, având în vedere că centrele de transfuzii erau mereu în criză de sânge. În mod regulat, sub 2% dintre români donează sânge, mai precis aproximativ 200.000 de oameni.

Anul acesta însă a adus aglomerație în fața centrelor. Încă de pe 3 ianuarie oamenii stau la coadă să doneze. În București, în 2023, au intrat în medie zilnic 170 de persoane în Centrul de Transfuzie Sanguină. Numărul donatorilor a fost uneori și dublu în primele zile ale lui 2024.

La Cluj se dau bonuri de ordine pentru a se evita aglomerația, iar în Gorj, unde se prezentau anul trecut în jur de 20 de oameni pe zi, acum sunt și o sută de persoane care vin zilnic.

S-a ajuns în situația în care nu mai este loc în frigidere pentru păstrarea sângelui, care este surplus pentru anumite grupe și se poate deprecia.

Stocul nostru este la maximum pe toate grupele și încercăm să ne limităm ca să nu expire. Nu mai avem loc în frigidere ca să stocăm sângele“, a precizat Nicoleta Căluțoiu, directoarea Centrului de Transfuzie Sanguină Gorj.

S-a luat măsura introducerii programărilor, pentru nu depăși capacitatea maximă de recoltare.

Încercăm să programăm donatorii în așa fel încât să avem unde stoca și să putem trimite mai departe, la unitățile care au nevoie“, explică Nicoleta Căluțoiu. Potrivit acesteia, numărul optim de donatori pe zi trebuie să fie de 40.

Totuși, aceste centre nu pot stoca sânge pentru mult timp, așa că, unele persoane au fost refuzate, cum este cazul donatorilor din Alba.

Comparativ cu aceleași zile de lucru ale anului precedent, este o creștere undeva în jur de 70%-80%. Pe 4 ianuarie, s-a înregistrat aproape chiar o dublare a numărului de donatori“, a transmis Lucia Grijac, medic primar, consultații donator, Centrul de Transfuzie Sanguină București.

Medicii susțin donarea de sânge, însă le cer donatorilor să specifice întregul istoric medical, pentru a elimina riscurile la care sunt expuși pacienții care au nevoie de sânge. Doritorii pot dona sânge de patru ori pe an, o dată la trei luni.

Valoarea tichetului este acum suficient de mare încât să atragă donatori de profesie, dar îi rugăm să răspundă cu sinceritate chestionarului pe proprie răspundere și să nu ascundă medicului patologii sau tratamente pe care le fac. La capătul firului este un bolnav care are nevoie de sânge de calitate“, a explicat Adriana Crăciun, directoare la Centrul de Transfuzii Buzău.

Explicațiile psihologilor

Majorarea tichetelor acordate pentru cei care donează sânge este motivul pentru care centrele de transfuzii sunt pline până la refuz, situație rar întâlnită în țara noastră, unde a devenit ceva normal ca sângele să lipsească, iar medicii să facă frecvent apel la oameni pentru donare. Însă psihologul Keren Rosner a explicat pentru „Adevărul“ că „dintre cei care au donat dincolo de procentul care era constant, foarte puțini sunt convinși de beneficiul gestului propriu. În primul rând a contat considerentul material, pentru că oamenii sunt săraci, caută să câștige facil, iar această modalitate este foarte la îndemână, foarte rapidă și ușoară“.

Campaniile ar putea avea mai mult efect dacă ar fi adresate copiilor, este de părere specialista.

La copii au un impact foarte puternic, pentru că atunci când le explici beneficiile și îi stimulezi, acest lucru devine o valoare pentru copil. El va reține această informație și va asocia a dona cu a fi valoros ca ființă umană, e un gest bun care te face pe tine să fii bun în ochii tăi, în ochii celorlalți. Informația aceasta care se sedimentează la un moment dat poate să aibă efect și să fie un motiv pentru care, ca adult, va face acest gest sau ar impulsiona adulții din preajma lui să doneze sânge“, a subliniat Keren Rosner. 

Condiții pentru a dona sânge

  1. să ai vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani;
  2. să fii cetățean român sau rezident în România;
  3. să ai greutatea >/= 50 kg;
  4. să ai tensiunea arterială între 10 și 18 mmHg;
  5. să nu fi suferit intervenții chirurgicale în ultimele 6 luni;
  6. să nu fii în evidență cu diverse afecțiuni în tratament (diabet, boli cardiovasculare, hematologice, renale, infecțioase sau parazitare, reumatologice, neurologice, alergii etc.);
  7. să nu ai predispoziție la sângerare prelungită în caz de leziuni;
  8. femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, de alăptare sau în perioada menstruală.
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite