Explozie de donatori de sânge în Gorj după majorarea valorii tichetelor. „Nu mai avem loc în frigidere să stocăm sângele“

0
Publicat:

Donatorii de sânge au dat buluc la Centrul de Transfuzie Sanguină Gorj, după ce valoarea tichetelor de care beneficiază aceștia a crescut de patru ori, primind acum 280 de lei pentru o donare.

În jur de 100 de persoane vin zilnic să doneze sânge Foto: Centrul de Transfuzie Sanguină Gorj
În jur de 100 de persoane vin zilnic să doneze sânge Foto: Centrul de Transfuzie Sanguină Gorj

Peste o sută de persoane vin zilnic să doneze sânge, în condițiile în care înainte se prezentau doar în jur de 20 de donatori.

S-a ajuns, în prezent, în situația în care nu mai este loc în frigidere pentru păstrarea sângelui, care este în surplus pentru la anumite grupe și se poate deprecia.

„Înainte umblam noi după donatori și le trimiteam mesaje, iar de când s-a mărit valoarea tichetelor sunt în jur de 100 de prezentări în centru. Peste tot este o creștere exponențială a numărului de donatori. Stocul nostru este la maximum pe toate grupele și încercăm să ne limităm ca să nu expire. Nu mai avem loc în frigidere ca să stocăm sângele“, a precizat Nicoleta Căluțoiu, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Gorj.

Doar opt persoane lucrează în cadrul centrului  din Gorj

S-a luat măsura introducerii programărilor, pentru nu depăși capacitatea maximă de recoltare.

„Încercăm să programăm donatorii în așa fel încât să avem unde stoca și să putem trimite mai departe, la unitățile care au nevoie“, explică Nicoleta Căluțoiu.

Potrivit acesteia, numărul optim de donatori pe zi trebuie să fie de 40.

Centrul de Transfuzie Sanguină Gorj se confruntă și cu un deficit de personal. Doar 12 angajați lucrează în cadrul Centrului, dintre care patru se află în prezent în concedii medicale.

„Suntem depășiți de numărul mare de donatori, pentru că suntem într-un deficit major de personal. Avem o singură asistentă la recoltare și o singură asistentă în laborator. Suntem într-o situația critică cu personalul, însă trebuie să oferim servicii de calitate“, a adăugat directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Gorj.

Ca să funcționeze normal, unitatea mai are nevoie de două asistente medicale și un medic de laborator.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite