Paradox. Un studiu sugerează că ipohondrii mor mai devreme decât cei mai puțin atenți la sănătate

0
Publicat:

Un recent studiu suedez arată că ipohondrii mor mai devreme decât persoanele care nu sunt la fel de vigilente în legătură cu problemele de sănătate, relatează Associated Press. 

Ipohondrii mor mai repede, arată un studiu suedez - Foto Arhiva
Ipohondrii mor mai repede, arată un studiu suedez - Foto Arhiva

Deși poate părea paradoxal, cei care se tem în mod excesiv de boli grave și merg mai des la medic, mor mai repede decât cei care nu sunt atât de precauți. 

Ipohondria, denumită în prezent tulburare de anxietate de boală, este o afecțiune rară cu simptome care depășesc îngrijorările obișnuite legate de sănătate.  

Cei care suferă de această afecțiune nu pot să lase deoparte temerile legate de anumite boli, chiar dacă examene fizice și teste de laborator sunt normale. Unii oameni ipohondri pot schimba doctorii în mod repetat, în timp ce alții pot evita îngrijirea medicală

Mulți dintre noi suntem ușor ipohondri. Dar există și persoane aflate la cealaltă extremă a spectrului, care trăiesc într-o stare perpetuă de îngrijorare, suferință și meditație cu privire la faptul că suferă de o boală gravă", a declarat Dr. Jonathan E. Alpert de la Montefiore Medical Center din New York. 

Persoanele cu această tulburare suferă și "este important să o luăm în serios și să o tratăm", a spus medicul, deși nu a fost implicat în noul studiu.  

Pentru a scăpa de această afecțiune, oamenii pot merge la terapie cognitiv-comportamentală, pot încerca tehnici de relaxare, educație și, uneori, medicamente antidepresive. 

O cercetare arată că persoanele cu acest diagnostic au un risc crescut de deces atât din cauze naturale, cât și nenaturale, în special sinucidere. Stresul cronic și impactul acestuia asupra organismului ar putea explica o parte din această diferență, au scris autorii. 

Ce spune studiul 

Publicat recent în revista JAMA Psychiatry, studiul suedez a abordat "o lacună clară în literatura de specialitate", a declarat David Mataix-Cols de la Institutul Karolinska din Suedia, care a condus cercetarea.  

Sistemul suedez de clasificare a bolilor are un cod separat pentru ipohondrie, ceea ce a permis analiza datelor privind mii de persoane pe o perioadă de 24 de ani, 1997-2020. 

Chiar dacă cercetări mai vechi sugeraseră că riscul de sinucidere ar putea fi mai mic pentru persoanele cu această afecțiune,  "bănuiala cercetătorilor, bazată pe experiența clinică, a fost că acest lucru ar fi incorect", a spus Mataix-Cols. În cadrul studiului, riscul de deces prin sinucidere a fost de patru ori mai mare pentru persoanele cu diagnosticul acesta. 

Oamenii de știință au analizat comportamentul a  4.100 de persoane diagnosticate cu ipohondrie și apoi au comparat datele cu 41.000 de persoane similare ca vârstă, sex și județ de reședință. Ei au folosit o măsurătoare numită ani-persoană, care ține cont de numărul de persoane și de perioada în care au fost urmărite. 

Ratele generale de deces au fost mai mari la persoanele cu ipohondrie, 8,5 față de 5,5 la 1.000 de ani-persoană. Persoanele cu această afecțiune au murit mai tinere decât celelalte, cu o vârstă medie de 70 de ani față de 75 de ani. Riscul lor de deces din cauza bolilor circulatorii și respiratorii a fost mai mare. Cancerul a fost o excepție; riscul de deces a fost aproximativ același. 

Cu toate acestea, Dr. Jonathan E. Alpert care conduce consiliul de cercetare al Asociației Americane de Psihiatrie, spune că este greu să trimiți un astfel de pacient către profesioniști în domeniul sănătății mintale.  

"Este nevoie de mult respect și de sensibilitate transmisă pacienților că acest lucru în sine este un fel de afecțiune, că are un nume. Și, din fericire, există tratamente bune", a spus doctorul. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite