Multe articole pe care le folosim zilnic au produse chimice care pot provoca cancer

0
Publicat:

Mai multe„substanțe chimice permanente" au fost găsite aproape peste tot în viața noastră de zi cu zi și au fost legate de cancerul tiroidian, arată noi cercetări.

În alimente, în vasele de gătit, substanțele chimice sunt peste tot FOTO Shutterstock
În alimente, în vasele de gătit, substanțele chimice sunt peste tot FOTO Shutterstock

Anumite substanțe per- și polifluoroalchilice (PFAS), cunoscute în mod obișnuit ca „substanțe chimice permanente” datorită rezistenței lor la descompunerea în mediu, au fost asociate cu un risc crescut cu 56% de diagnosticare a cancerului tiroidian. Aceasta este concluzia care reiese în urma unei noi cercetări publicate în jurnalul eBioMedicine, relatează newsweek.com.

Aceste substanțe chimice PFAS au o legătură puternică de carbon-fluor, care le împiedică să fie descompuse în mediu, permițându-le să persiste mulți ani. Deoarece aceste „substanțe chimice permanente” au fost folosite într-o gamă largă de produse, inclusiv vase de gătit antiaderente, ambalaje pentru alimente, îmbrăcăminte hidrofugă și țesături rezistente la pete, substanțele chimice PFAS pot fi găsite în apa de băut, praful de uz casnic și chiar în sângele uman.

Potențial factor de risc

Recent, cercetătorii de la Mount Sinai Health System din New York au stabilit o legătură între acidul perfluorooctansulfonic chimic PFAS (n-PFOS) și riscul de cancer tiroidian.

Maaike van Gerwen, coautor al lucrării și director de cercetare pentru Departamentul de Otolaringologie de la Școala de Medicină Icahn din Muntele Sinai, a declarat pentru Newsweek : „Din știrea noastră, acesta este primul studiu uman care analizează asocierile dintre expunerea la PFAS și riscul de diagnosticare a cancerului tiroidian. Ceea ce este unic pentru acest studiu este că am putut măsura PFAS în probele de sânge colectate în aceeași perioadă în care participanții la studiu au fost diagnosticați cu cancer tiroidian. De asemenea, au existat și probe de sânge colectate înainte de a fi diagnosticați cu cancer tiroidian. Aceasta înseamnă că putem privi PFAS ca un potențial factor de risc pentru cancerul tiroidian”.

Cercetătorii au investigat legăturile dintre cantitatea de PFAS din plasma sanguină a oamenilor și diagnosticul cancerului tiroidian folosind o biobancă legată de fișe medicale la Icahn Mount Sinai. În ea au fost studiați 88 de pacienți cu cancer tiroidian și 88 fără această afecțiune, cercetătorii analizând modul în care nivelurile a opt substanțe chimice PFAS diferă între cele două grupuri.

Ei au descoperit că n-PFOS a dus la un risc crescut de cancer tiroidian cu 56% și că a existat o asociere pozitivă între riscul de cancer tiroidian și expunerea la alte PFAS, inclusiv acid perfluorooctansulfonic ramificat, acid perfluorononanoic, acid perfluorooctilfosfonic și acid perfluorohexansulfonic liniar.

Rezultatele noastre arată că riscul dumneavoastră de cancer tiroidian crește cu 56% atunci când nivelul PFOS liniar, măsurat ca intensitate din cauza testului nedirecționat pe care l-am folosit, se dublează. Prin urmare, odată cu creșterea nivelurilor de expunere, riscul de a fi diagnosticat cu cancer tiroidian crește. Rezultatul a fost unul semnificativ, ceea ce înseamnă că nu poate fi explicat doar întâmplător. Acesta este primul studiu care a găsit o asociere atât de semnificativă între expunerea la PFOS liniar și diagnosticul de cancer tiroidian", a spus van Gerwen.

Prezente în îmbrăcăminte și produsele menstruale

În timp ce o creștere cu 56 % a riscului sună înfricoșător, este important de știut că aceasta înseamnă o creștere cu 56 % a riscului inițial: de exemplu, dacă riscul inițial a fost de 1%, o creștere de 56 % ar duce la un risc de 1,56 %, mai degrabă decât un risc de 57 %.

Alte substanțe chimice PFAS se găsesc din abundență în viața noastră de zi cu zi, fiind descoperite în produsele menstruale și în îmbrăcăminte.

„PFAS sunt substanțe chimice care au fost produse începând cu anii 1940 și sunt utilizate într-o varietate de produse industriale și de consum, inclusiv vase de gătit antiaderente, țesături rezistente la pete și spumă pentru stingerea incendiilor”, a spus van Gerwen.

S-a constatat anterior că nivelurile ridicate ale altor PFAS sunt asociate cu creșterea colesterolului din sânge și a tensiunii arteriale, cu imunitatea redusă și cu un risc crescut de anumite tipuri de cancer, cum ar fi de rinichi sau de testicule, conform Agenției SUA pentru Substanțe Toxice și Registrul Bolilor.

Din cauza omniprezenței PFAS în mediul nostru, inclusiv în apă, sol și alimente, aproape întreaga populație este expusă zilnic și, prin urmare, este dificil să se evite complet expunerea”, a spus van Gerwen.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite