Cât de des ar trebui să consumăm carne roșie? Riscul uriaș la care ne expunem, potrivit specialiștilor

0
Publicat:

Carnea roșie a fost reprezintă,în general, o parte semnificativă a dietei umane. Cu toate acestea, în ultimele decenii, au existat tot mai multe dezbateri cu privire la cât de sănătoasă este și la riscurile la care ne expunem atunci când o consumăm în exces.

Carnea roșie consumată în exces poate deveni periculoasă FOTO Shutterstock
Carnea roșie consumată în exces poate deveni periculoasă FOTO Shutterstock

Specialiștii vin cu avertizări serioase cu privire la riscurile la care ne expunem, dacă nu suntem atenți la cantitatea de carne roșie pe care o includem în alimentația noastră zilnică.

Un studiu recent a atras atenția asupra riscurilor pe care le implică consumul excesiv de carne roșie. Se pare că aceasta poate crește semnificativ riscul de a dezvolta diabet. Concret, consumul regulat de carne roșie a fost asociat cu o creștere cu 62% a riscului de a dezvolta diabet.

Riscurile consumului excesiv de carne roșie

Boli cardiovasculare: Consumul excesiv de carne roșie, în special de carne procesată, cum ar fi șuncă sau cârnăciori, a fost asociat cu un risc crescut de boli cardiovasculare. Grăsimile saturate din carne pot crește nivelul de colesterol LDL (colesterolul „rău”) din sânge, crescând astfel și riscul de ateroscleroză și boli de inimă.

Cancer: Organizațiile de sănătate din întreaga lume au avertizat că există dovezi semnificative care leagă consumul excesiv de carne roșie de riscul crescut de cancer colorectal. Substanțele chimice prezente în carne, în special în carnea procesată, pot duce la mutații ale celulelor și inflamații cronice care favorizează dezvoltarea cancerului.

Diabet de tip 2: Un consum ridicat de carne roșie a fost asociat și cu un risc crescut de diabet de tip 2. Grăsimile saturate din carne pot afecta sensibilitatea celulelor la insulină, contribuind la dezvoltarea diabetului.

Anca Hâncu, un diabetolog renumit, a explicat pentru Observatornews care sunt diferențele dintre carnea albă și cea roșie și motivele pentru care cea din urmă trebuie consumată cu moderație.

„Carnea roșie conține grăsimi saturate care, când sunt consumate în exces, pot contribui la creșterea în greutate și la dezvoltarea țesutului adipos visceral, care este asociat cu afecțiuni cardiovasculare, diabet, hiperuricemie, gută și diverse tipuri de cancer”, a spus ea, pentru sursa citată.

Cât de des ar trebui consumată

Așadar, cât de des ar trebui să includem carne roșie în dieta noastră? Daciana Toma, reprezentant al Societății Române de Diabetologie, recomandă consumul acesteia de două ori pe lună. Această regulă este esențială mai ales pentru cei cu anumite afecțiuni de sănătate.

„Carnea roșie ar trebui să fie consumată rar, adică o dată sau de două ori pe lună, cu atât mai mult dacă avem anumite afecțiuni. Este important să mâncăm carne roșie alături de legume și carbohidrați, precum orez, cereale sau pâine”, spune Daciana Toma.

Pentru a beneficia de nutrienții oferiți de carnea roșie, fără a ne expune riscurilor, specialiștii ne sfătuiesc să reducem, pe cât posibil, consumul de carne procesată, precum șuncă, parizer sau cârnăciori. Carnea trebuie gătită la la temperaturi mai scăzute, evitând prăjirea. De asemenea, este necesar ca porțiile de carne roșie să fie moderate și completate cu vegetale.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite