Te lupți cu alergiile sezoniere? Cât de indicate sunt antihistaminicele

0
Publicat:

Reacția pe care unele persoane o au la alergeni, cum ar fi părul de animale de companie sau polenul, este rezultatul unei substanțe chimice numite histamină, produsă de sistemul imunitar, potrivit usatoday.com. Multe persoane ajung să ia antihistaminice pentru a-și trata simptomele.

Congestia și ochi înlăcrimați pot fi simptome ale alergiei. FOTO Shutterstock
Congestia și ochi înlăcrimați pot fi simptome ale alergiei. FOTO Shutterstock

Când apar simptome precum strănut, tuse, congestie, ochi înlăcrimați și mâncărimi ale pielii ar putea fi vorba de un semn că organismul produce prea multă histamină

Practic, organismul reacționează în mod exagerat la ceva pe care îl consideră o amenințare, chiar dacă majoritatea alergenilor nu sunt de fapt.

Iar astfel de simptome cauzate de histamină pot apărea în orice anotimp, pentru că, în ciuda numelui, alergiile sezoniere nu sunt declanșate  doar toamna sau primăvara. Pentru că unele plante și copaci nu intră în repaus pe timpul iernii în climatele mai calde, persoanele expuse la astfel de vegetație se confruntă uneori cu simptome de alergie în timpul lunilor reci. Cel mai frecvent însă alergiile de iarnă se declanșează ca urmare a petrecerii mai mult timp în interior, când oamenii stau mai mult  închiși în casele lor și sunt înconjurați de alergeni asociați cu praful, alimentele, poluanții aduși în casă, părul animalelor de companie sau al rozătoarelor.

Indiferent de anotimpul în care sunt declanșate alergiile cuiva, cele mai multe persoane care se luptă cu ele ajung să ia antihistaminice pentru a-și trata simptomele.

Ce este un antihistaminic?

Antihistaminicele (numite în mod obișnuit antialergice) sunt medicamente utilizate împotriva histaminei pentru a trata sau preveni simptomele alergice comune.

„Antihistaminicele acționează prin blocarea modului în care organismul răspunde la histamină", explică Farheen Mirza, medic specializat în  alergie și imunologie la Northwestern Medicine Central DuPage Hospital.

Ele sunt disponibile în mai multe forme, inclusiv spray-uri nazale, picături pentru ochi, pastile, lichide, creme și, în cazuri mai extreme, sub formă de inhalatoare sau injecții. Unele sunt disponibile fără prescripție medicală, în timp ce altele sunt disponibile doar pe bază de rețetă.

Este recomandat să cereți sfatul unui medic pentru a ști dacă și ce antihistaminice vi se potrivesc.

Siguranța administrării antihistaminicelor

Deși experții spun că antihistaminicele sunt considerate sigure și sunt recomandate în mod obișnuit de medici pentru tratarea simptomelor de alergie, medicamentele pentru alergii au unele efecte secundare ușoare comune, precum somnolență, dureri de cap și uscarea nasului, a gurii sau a gâtului.

Pot însă provoca și greață, constipație sau pierderea poftei de mâncare, iar uneori pot avea efectele secundare grave (dar rare) care includ vedere încețoșată, slăbiciune musculară sau probleme la urinare.

Persoanele care manifestă efecte secundare grave legate de medicamente trebuie să se consulte imediat medicul.

Pentru ceilalți, antihistaminicele pot avea ca efect o ușurare binevenită a simptomelor de alergie.

„Antihistaminicele au fost dezvoltate pentru a ajuta la reducerea și ameliorarea simptomelor de alergie și ele fac acest lucru", spune Matthew Rank, MD, medic care lucrează în cadrul diviziei de alergii, astm și imunologie clinică de la Mayo Clinic din Arizona.

Precauții și contraindicații.

Referitor la efecte adverse, amintim că antihistaminicele anti-H1 de primă generaţie provoacă sedare, somnolenţă şi scăderea capacităţii de concentrare, motiv pentru care se administrează doar seara. Aceste efecte apar din cauza acţiunii lor la nivelul centrilor nervoşi din creier.

Cea de-a doua generaţie de antihistaminice au o moleculă care străbate mult mai greu bariera hemato-encefalică (dintre vasele de sânge şi creier), motiv pentru care au efect sedativ mai redus şi se pot administra în timpul zilei.

Contraindicații

Antihistaminicele anti-H1 sunt contraindicate persoanelor care suferă de glaucom sau de adenom de prostată, celor care lucrează cu echipamente de precizie, precum şi femeilor însărcinate şi celor care alăptează.

Semnal de alarmă

Potrivit unui studiu CDC Citat de Usa Today, medicamentele pentru alergii pot avea efecte grave pentru consumatorii de opiacee, uneori putând provoca moartea.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite