Metode de renunţare la fumat. Câteva trucuri care pot funcţiona

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Metode de renunţare la fumat
Metode de renunţare la fumat

Cei care sunt în căutarea unor metode de renunţare la fumat pot apela la câteva trucuri care pot fi eficiente şi îi pot ajuta să scape de ţigări.

Despre dependenţa de ţigări, de nicotină, specialiştii spun că e o boală pe care o tratezi brusc. Medicii spun că fumătorii care sunt în căutarea unor metode de renunţare la fumat, îşi păstrează ţigările pentru momentele cele mai plăcute ale zile, cum ar fi cafeaua de dimineaţă, după o masă sau când iese cu prietenii în oraş, la o discuţie. 

Tocmai aceste gesturi nu sunt recomandate ca metode de renunţare la fumat. Dacă vrei să scăpaţi de ţigări trebuie să renunţaţi la tutun brusc, de tot. 

Medicii care tratează dependenţa de ţigări vorbesc despre câteva trucuri pe care le puteţi trece pe lista de metode de renunţare la fumat.

Bomboanele mentolate. Gustul mentolat diminuează nevoia de a inhala fumul ţigărilor. De aceea, atunci când vrei să fumezi o ţigară e bine să ai la îndemână o bomboană mentolată. 

Paharul cu apă. Unii specialişti îţi recomandă să-ţi imaginezi faptul că apa elimină toate toxinele ţigărilor. Însă dacă bei câte o gură de apă s-ar putea să înlocuiască şi gestul de a duce ţigara la gură.

Boabele de struguri. La fel ca şi paharul de apă, boabele de struguri ar putea înlocui gestul de a duce ţigara la gură. În plus, strugurii au şi foarte mulţi antioidanţi, iar fructele, în general, reduce pofta de fumat.

Guma de mestecat. Se spune despre gustul gumei de mestecat că împrospătează respiraţia şi scade pofta de fumat. Alegeţi o gumă fără zahăr, cu aromă de mentă. 

Plasturele antifumat. Dacă perioada sevraj este destul de grea pentru dumneavoastră şi fizic vă simţiţi foarte rău, puteţi apela pentru o perioadă foarte scurtă şi plasturele antifumat. Însă nu toţi specialiştii recomandă plasturele antifumat, întrucât nu ar înlătura în total dependenţa fizică de fumat şi ar fi o substituţie a nicotinei. 

Metode de renunţare la fumat. Soluţia pachetelor standardizate

O echipă de cercetători arată într-o serie de articole ştiinţifice publicate în revista Addiction că pachetele de tutun standardizate i-ar putea descuraja pe cei care doresc să se apuce de fumat. De asemenea, fumătorii ar putea reduce numărul de ţigări fumate. 

Australia a fost prima ţară care a introdus pachetele standaridazate de ţigări. Acestea sunt ambalaje simple, verzi, cu avertismente privind sănătatea şi efecetele negative pe care le are fumatul. 

A doua ţară care are de gând să ia această măsură ar putea fi Marea Britanie. Măsurile legislative care să reglementeze acest lucru ar putea fi puse în aplicare începând cu anul viitor. 

Şeful publicaţiei Addiction, Robert West, spune că ambalajul ţigărilor ar avea un impact important asupra tinerilor potenţiali fumători. 

„Chiar dacă ambalajul standardizat nu ar avea niciun efect asupra fumătorilor actuali şi ar face ca doar unul din 20 de tineri să reziste tentaţiei de a se apuca de fumat în Marea Britanie, tot ar salva circa 2.000 de vieţi pe an”, a precizat West. 

Metode de renunţare la fumat. Ţigările duc la pierderea materiei cenuşie

Un studiu recent publicat în Molecular Psychatry arată că pierderea de materie cenuşie din creierul fumătorilor este mai rapidă decât la nefumători. Cercetarea a fost realizată de o echipă de specialişti canadieni. 

Aceştia au studiat în jur de 500 de septugenari, din care 36 fumători şi 223 foşti fumători. Cercetătorii au ajuns la concluzia că există o legătură între fumat şi accelerarea rapidă a subţierii cortexului cerebral, în care se află materia cenuşie. De asemenea, la cei care au renunţat la fumat s-a observat daptul că scoarţa cerebrală s-a „recuperat” parţial, însă a fost nevoie de o perioadă fără fumat de peste 20 de ani. 

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, fumatul ar putea deveni principala cauză de morbiditate şi mortalitate din lume. În prezent există în jur de 1,1 miliarde de fumători în întreaga lume. Statisticile mai arată că 30% dintre adulţi sunt fumători şi ucide şase persoane la fiecare minut, iar un fumător din patru moare din cauza unei maladii cauzate de tutun.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite