Medicover: Cum tratăm hipotiroidia? (p)

0
0
Hipotiroidia cea mai frecventa tulburare a functiei tiroidiene
Hipotiroidia cea mai frecventa tulburare a functiei tiroidiene

Tiroida este o glanda in forma de fluture situata in mijlocul gatului, mai jos de laringe (organul raspunzator de voce) si mai sus de clavicule.

Tiroida produce doi hormoni, triiododotironina (T3) si tiroxina (T4), care reglementeaza modul in care organismul utilizeaza si stocheaza energie (metabolismul organismului).

Functia tiroidiana este controlata de o glanda din creier, cunoscuta sub numele de glanda pituitara. Aceasta produce hormonul stimulator tiroidian (TSH), hormon care stimuleaza tiroida pentru a produce cei doi hormoni (T3 si T4).

CE ESTE HIPOTIROIDIA?

Hipotiroidia este o afectiune in care glanda tiroida nu produce suficienti hormoni tiroidieni pentru a asigura buna functionare metabolica a celulelor organismului. Este cea mai frecventa tulburare a functiei tiroidiene.

CARE SUNT CAUZELE HIPOTIROIDIEI?

In circa 95 la suta din cazuri, hipotiroidismul se datoreaza unei probleme in sine a glandei tiroide si este numit hipotiroidism "primar".

Anumite medicamente si anumite boli pot scadea si ele functia tiroidiana. Hipotiroidia poate aparea si in cursul tratamentului pentru hipertiroidie (dupa indepartarea chirurgicala a glandei tiroide sau dupa terapia cu iod radioactiv).

In unele cazuri, hipotiroidia este o urmare a scaderii productiei de hormon stimulator tiroidian (TSH) de catre glanda pituitara.

CARE SUNT SIMPTOMELE HIPOTIROIDIEI?

Gravitatea simptomelor depinde de severitatea deficitului de hormoni si de rapiditatea cu care s-a dezvoltat acest deficit. De obicei, simptomele sunt mai usoare cand hipotiroidismul se dezvolta treptat.

Cea mai mare parte a simptomelor de hipotiroidie reflecta incetinirea proceselor metabolice.

Simptomele pot fi:
- oboseala
- incetinirea gandirii
- cresterea in greutate
- intoleranta la frig
- pielea poate deveni uscata si creste grosimea ei
- parul poate deveni aspru sau subtire, genele ar putea sa dispara si unghiile pot deveni fragile
- usoara umflare a pleoapelor
- umflarea limbii si raguseala
- incetinirea ritmului cardiac (scade numarul de batai pe minut ale inimii)
- dispnee de efort (lipsa de aer / oboseala in respiratie in timpul efortului)
- poate creste nivelul de colesterol din sange
- incetinirea miscarilor intestinului, constipatie
- femeile cu hipotiroidism pot avea ciclu mestrual neregulat
- cea mai severa forma - coma - foarte rara, apare daca o persoana are hipotiroidie severa si este expusa la un stress (traumatism, infectie, expunerea la frig, precum si anumite medicamente)

Citeste articolul complet!

Sănătate


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri