Lucruri de evitat dacă transpirăm excesiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eliminăm mai multă apă prin piele dacă facem duşuri reci vara sau dacă trecem brusc de la răcoare la căldură. Persoanele care ştiu că transpiră mult ar trebui să evite hainele sintetice, cafeaua şi anumiţi aditivi  alimentari.

Când temperatura mediului este ridicată, creşte şi cea a corpului, iar pentru a păstra echilibrul termic, sistemul nervos stimulează glandele sudoripare să secrete mai multă transpiraţie.

Însă, pe lângă căldură, există şi alţi factori care cresc cantitatea de transpiraţie produsă de cele două-patru milioane de glande sudoripare de pe suprafaţa pielii. Unul dintre aceştia este stresul. Un motiv în plus pentru a-l ţine sub control este acela că suprastimulează activitatea sistemului nervos simpatic. Acesta „pregăteşte" corpul pentru apărare în situaţiile de stres, pe care creierul le percepe ca pe nişte pericole: creşte ritmul cardiac, dilată pupilele, contractă muşchii şi stimulează glandele sudoripare să producă mai multă transpiraţie.

Alternarea temperaturii

O persoană care iese dintr-o cameră în care există aer condiţionat în căldura de afară va simţi un val de transpiraţie pe întreg corpul. „Alternarea temperaturii scăzute cu una ridicată este percepută de organism ca un factor stresor. În consecinţă, glandele sudoripare sunt stimulate să producă transpiraţie", spune prof. dr. Anca Zbranca, medic specialist dermatolog la Clinica Roderma din Iaşi. Pentru a nu ne confrunta cu acest disconfort, este indicat să setăm aparatul de aer condiţionat pe o temperatură de cel puţin 22 de grade Celsius.

Transpiraţia în exces poate fi provocată şi de consumul de piper, ghimbir şi de ardei iute. Aceste condimente iuţi dilată vasele de sânge şi stimulează eliminarea apei prin piele. Acelaşi efect îl au alco­olul, cofeina şi nicotina.

Hainele sintetice

Dacă transpiraţi excesiv, ar trebui să aveţi în garderobă doar haine din bumbac ori din mătase. Cele sintetice, îndeosebi cele din poliester, nu permit pielii să respire, motiv pentru care corpul se supraîncălzeşte şi secretă mai multă transpiraţie pentru a-şi regla temperatura. Pe lângă sudoraţia excesivă, hainele sintetice favorizează şi apariţia mirosului neplăcut al corpului.

Aditivii artificiali

Un aditiv folosit de multe decenii în industria alimentară, glutamatul monosodic, poate avea ca efect advers transpiraţia excesivă, potrivit medicilor de la Clinica Mayo din SUA. El este utilizat ca potenţiator de aromă pentru unele sosuri, supe concentrate şi dulciuri, iar pe etichetele alimentelor mai poate fi întâlnit cu denumirile monoglutamat de sodiu, glutamat de sodiu, monosodium glutamat, natrium glutaminat sau E 621. 

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite