Legătura dintre tamoxifen şi cancerul uterin. Ce trebuie să ştie pacientele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tamoxifenul este un medicament utilizat în tratamentul cancerului de sân, pentru a reduce riscul de recidivă a bolii. El poate avea efecte secundare importante despre care pacientele trebuie să fie informate.

Administrarea de tamoxifen creşte considerabil rata de supravieţuire în cazul femeilor cu cancer la sân cu receptori estrogeni. De obicei, durata administrării de tamoxifen după un cancer de sân tratat este de 5 ani, dar un tratament îndelungat poate să crească riscul de efecte secundare.

Dr. Amelia Milulescu, medic specialist în obstetrică-ginecologie la Institutul Sânului, dă detalii despre aceste posibile efecte secundare ale medicamentului asupra pacientelor.

„Deşi efectul terapeutic primar al tamoxifenului derivă din proprietăţile sale antiestrogenice, acest agent are, de asemenea, activitate estrogenică modestă. În dozele standard, tamoxifenul poate fi asociat cu proliferarea endometrială, hiperplazie, formarea de polipi, carcinomul invaziv şi sarcomul uterin“, explică dr. Amelia Milulescu.

„Majoritatea studiilor au constatat că riscul relativ crescut de a dezvolta cancer endometrial pentru femeile care iau tamoxifen este de două până la trei ori mai mare decât cel al populaţiei generale. Există un risc crescut de apariţie al polipilor endometriali, secundar utilizării tamoxifenului, atât pentru femeile aflate în premenopauză, cât şi pentru cele în postmenopauză“, adaugă specialistul.

Riscul de cancer uterin se reduce în câţiva ani după tratament

Potrivit Societăţii Americane de Cancer  - octombrie 2014 -, tamoxifenul acţionează ca estrogen la nivelul uterului, ceea ce poate duce la creşterea riscului de cancer endometrial şi de sarcom uterin.

„Deşi tamoxifenul creşte riscul de apariţie al cancerului uterin, creşterea generală a riscului este scăzută. Într-un studiu amplu asupra femeilor care au luat medicamentul timp de până la 5 ani pentru a reduce riscul de cancer mamar, mai puţin de 1% din ele au fost diagnosticate cu cancer uterin. Majoritatea acestor tipuri de cancer au fost descoperite într-un stadiu foarte timpuriu. Unele femei au fost diagnosticate cu modificări endometriale precanceroase. Riscul de cancer uterin se reduce în câţiva ani după oprirea tratamentului“.

Riscul crescut pare să afecteze femeile de peste 50 de ani şi nu femeile mai tinere. Femeile diagnosticate cu cancer uterin nu trebuie să urmeze tratament cu  tamoxifen. Pacientele care au avut o histerectomie nu sunt expuse riscului de cancer endometrial sau de sarcom uterin.

Recomandări pentru a preîntâmpina posibilele efecte nedorite

„Femeile care iau tamoxifen trebuie să fie informate asupra riscurilor proliferării endometriale, hiperplaziei endometriale, cancerului endometrial şi sarcoamelor uterine. Acestea ar trebui să fie încurajate să se adreseze medicului ginecolog în cazul în care constată orice simptome vaginale anormale, inclusiv secreţii sângeroase, spotting  sau leucoree. Orice sângerare vaginală anormală ar trebuie investigată. De asemenea, femeile în postmenopauză care iau tamoxifen trebuie monitorizate atent pentru simptomele hiperplaziei endometriale sau ale cancerului“, arată medicul.

Pacientele aflate în premenopauză, cărora li se administrează tratatament cu tamoxifen nu au niciun risc crescut de cancer uterin şi, ca atare, nu necesită monitorizare suplimentară dincolo de îngrijirea ginecologică de rutină.

„Dacă pacienta nu a fost identificată ca având un risc crescut de cancer endometrial, screeningul  endometrial de rutină nu s-a dovedit a fi eficient în creşterea detectării timpurie a cancerului endometrial la femeile care utilizează tamoxifen. O astfel de supraveghere poate duce la proceduri diagnostice mai invazive şi mai costisitoare şi, prin urmare, nu este recomandată. Dacă apare hiperplazie endometrială atipică, trebuie iniţiat un management ginecologic adecvat, iar utilizarea tamoxifenului trebuie reevaluată. Dacă se recomandă utilizarea în continuare a terapiei cu tamoxifen şi riscurile sunt acceptate de către pacient, trebuie luată în considerare o histerectomie la femeile cu hiperplazie endometrială atipică. Utilizarea tamoxifenului poate fi reluată după histerectomia pentru carcinomul endometrial“, conchide dr. Amelia Milulescu.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite