INTERVIU Dr. Cristina Iftode, medic primar radioterapie: „Radioterapia stereotaxică este un tratament neinvaziv, care nu necesită internarea pacientului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pacienților oncologici li se oferă șanse la viață prin acest tip de radioterapie, care acum este decontată de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Dr. Cristina Iftode este coordonatoarea Departamentului de Stereotaxie din Centrul Oncologic SANADOR
Dr. Cristina Iftode este coordonatoarea Departamentului de Stereotaxie din Centrul Oncologic SANADOR

Radioterapia stereotaxică este una dintre cele mai moderne tehnici de radioterapie în tratarea bolilor oncologice, însă este indicată doar în anumite situații. „Weekend Adevărul“ a discutat cu dr. Cristina Iftode, medic primar radioterapie și coordonatoarea Departamentului de Stereotaxie din Centrul Oncologic SANADOR, pentru a afla mai multe detalii despre cazurile în care este recomandată radioterapia stereotaxică, ce presupune tratamentul și cât de repede se recuperează pacientul după o astfel de procedură.

„Weekend Adevărul“: Este radioterapia stereotaxică nouă în România? Ce presupune acest tip de terapie?

Dr. Cristina Iftode: Este o procedură mai recentă, la noi se face de câțiva ani, dar în lume nu este una nouă, dar a fost adoptată, în forma sa modernă, în anii ’90 ai secolului trecut. Este un tip de radioterapie foarte precis și țintit, care reușește să administreze doze foarte mari de radioterapie într-un număr extrem de redus de ședințe. În general, pacienții care efectuează cure de radioterapie sunt obișnuiți cu tratamente destul de lungi, de la câteva săptămâni la câteva luni. Prin această tehnică, în situații foarte bine selectate, reușim să scurtăm extrem de mult perioada totală a tratamentului. În general, un tratament complet durează aproximativ o săptămână, iar doza este mult mai mare în anumite situații decât tratamentul administrat clasic într-o lună și jumătate sau chiar în două luni.

Care sunt diferențele între radiochirurgie și radioterapia stereotaxică?

Și radiochirurgia se poate efectua cu un accelerator liniar – aparatul cu care efectuăm ședințele de radioterapie, fie pe cele cu fracționare normală, fie pe cele din radioterapia stereotaxică. În anumite situații, acest număr limitat de ședințe se poate rezuma la o singură ședință, caz în care procedura este numită radiochirurgie. Radiochirurgia se poate administra nu numai cu acceleratorul liniar, ci și cu gamma knife sau cyber knife. De fapt, radiochirurgia este, în mare, o formă de radioterapie stereotaxică. În situația noastră, diferențierea o face numărul de ședințe. Radiochirurgia se face într-o singură ședință.

Avantajele radioterapiei stereotaxice

În ce situații poate fi folosită radioterapia stereotaxică și care sunt avantajele acestei proceduri?

Putem efectua această procedură pentru volume tumorale destul de mici ca dimensiune, până la maximum 5 centimetri. Evident, la nivel cerebral, de pildă, o tumoră de asemenea dimensiuni este considerată chiar foarte mare. Una dintre cele mai frecvente boli oncologice pe care o abordăm prin radioterapie stereotaxică este reprezentată de metastazele cerebrale. Sunt pacienți care vin cu o singură metastază mică, de câțiva milimetri sau unul-doi centimetri, dar putem trata și pacienții cu multe metastaze. Evident, strategia terapeutică o decidem în funcție de extensia bolii. În cazul primei categorii, putem utiliza radiochirurgia, cum ziceam, într-o singură ședință. Însă, și în acest caz pot apărea diferențe în funcție de localizarea leziunii. Dacă este în vecinătatea unor organe foarte delicate – pe lângă nervii optici sau în apropierea trunchiului cerebral –, este mai dificil să efectuăm o singură ședință și trebuie să fim precauți și să împărțim doza de radioterapie tocmai pentru a proteja cât mai bine acele structuri. Terapia stereotaxică efectuată cu acceleratorul liniar ne permite să împărțim doza și să intervenim chiar în zone complicate ale capului.

Centru radioterapie
Stereotaxia poate înlocui și o intervenție chirurgicală, însă doar în anumite situații

Această radioterapie poate fi folosită în orice tip de cancer, indiferent de organul afectat?

Nu. Sunt anumite criterii pe care le discutăm în comisia interdisciplinară. Radioterapia stereotaxică poate fi aplicată doar în anumite situații. Le putem propune această strategie pacienților cu tumori primare: tumori pulmonare în stadii inițiale – doar cu leziunea pulmonară, fără invazie la nivel ganglionar, cu o dimensiune până în 4-5 centimetri, atât cele cu celulă mică, cât și cele fără celulă mică; tumoră pancreatică – în cazuri selecționate, fără invazie directă la nivelul duodenului sau al stomacului; tumora de prostată – în stadiile inițiale; hepatocarcinom. Cancerele genitale nu sunt abordate în primă fază cu radioterapie stereotaxică. Pe de altă parte, această formă de radioterapie poate fi folosită în abordarea a aproape oricărui tip de metastaze: cerebrale, pulmonare, hepatice, osoase, atât vertebrale, cât și în afara coloanei, tumori ganglionare mediastinale, abdominale sau pelvice. Evident, nu toți pacienții cu metastaze pot fi iradiați, doar cei care prezintă un număr limitat de metastaze. În termeni medicali, pacienții oligometastatici – cei care au până la cinci leziuni metastatice în maximum trei organe. Trebuie să facem o distincție importantă între pacienții fără metastaze și cei care au multe metastaze. E clar că într-o boală foarte extinsă, cu numeroase metastaze, nu avem cum să ajutăm prea mult cu un tratament local cum este radioterapia stereotaxică, ci este indispensabil rolul oncologului și al terapiei sistemice. Cu tratamentul țintit de radioterapie putem interveni la pacienții cu acest status intermediar între boală localizată și una foarte extinsă, dar sunt cazuri foarte bine selectate, analizate în echipa multidisciplinară. Din fericire, de câteva luni este decontat acest tratament. Până acum câteva luni, nu era decontat tratamentul și exista o piedică financiară pentru pacienți, practic li se lua acestora o șansă la viață.

Stereotaxia, decontată de stat

Pacientul care a fost operat poate face acest tip de radioterapie?

Depinde de situație. Dacă sunt recidive de mici dimensiuni, poate fi indicată stereotaxia, dar trebuie verificat fiecare caz în parte. O intervenție chirurgicală anterioară nu este o contraindicație. Radioterapia efectuată anterior ar putea însă pune probleme, pentru că țesutul respectiv a fost deja iradiat, la fel și organele sănătoase din jur. Radioterapia stereotaxică ne permite să administrăm doze mari de radiație, cu șanse de succes terapeutic mai mari, și evităm totodată mai bine organele din jur, ceea ce reprezintă un mare avantaj. În anumite situații, putem interveni chiar și pe zone deja iradiate. Evident, cazul ideal pentru reiradieri este să fie cât mai îndepărtat tratamentul precedent. Toate aceste lucruri sunt analizate pentru fiecare caz în parte, personalizăm foarte mult tratamentul. Trebuie să facem asta pentru că ne permite tehnologia și ne ajută și Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Terapia stereotaxică poate fi indicată la orice vârstă?

Nu există limite de vârstă, nu sunt astfel de contraindicații. Este o tehnică neinvazivă, fără anestezie, care nu necesită internarea pacientului. Ședința de radioterapie stereotaxică durează un sfert de oră, deci este comodă pentru pacient. În anumite situații, stereotaxia poate înlocui și o intervenție chirurgicală, ceea ce este un avantaj fabulos, mai ales când vorbim de pacienții metastatici. Cei mai mulți dintre ei sunt deja în cursul unui tratament de chimioterapie sau imunoterapie pe care, adesea, nici nu trebuie să îl întrerupă pentru a efectua radioterapie stereotaxică, cum se întâmplă însă în cazul unei intervenții chirurgicale.

Ce reacții pot apărea după radioterapia stereotaxică?

Depinde extraordinar de mult de zona pe care o iradiem și de organele vecine. De exemplu, dacă vorbim de o metastază pulmonară, pot apărea dureri toracice, tuse, febră și dificultate la înghițire dacă leziunea se află aproape de esofag. Toate aceste lucruri le explicăm pacientului înainte de a începe tratamentul, dar de cele mai multe ori nu apar simptome importante după intervenție. În cazul în care, totuși, apar reacții, le tratăm.

O recuperare rapidă

Care este rata de supraviețuire în urma unei astfel de radioterapii?

Depinde de ce tratăm. Dacă tratăm leziuni pulmonare, tumori primare în stadiul inițial, rata de control este de peste 80% din cazuri. Când vorbim de metastaze, rezultatele variază în funcție de fiecare caz în parte. Din păcate, există situații când vorbim de supraviețuire redusă, atunci când histologic se dovedește că tumorile sunt foarte agresive. Există și pacienți pe care, efectiv, îi vindecăm.

Dacă pacientul încă muncește, după tratament poate reveni în activitate?

Da. Foarte mulți pacienți nu au nevoie nici măcar de concediu medical, dar depinde de fiecare caz în parte.

Stereotaxia poate fi indicată împreună cu alte tratamente oncologice, precum chemoembolizarea?

Chemoembolizarea este o altă procedură locală și este indicată cu precădere pentru tratarea unor leziuni hepatice. Dacă leziunile sunt foarte mari sau sunt localizate în vecinătatea unor structuri care nu pot permite alte intervenții, atunci putem interveni prin radioterapie stereotaxică. De asemenea, dacă s-a făcut deja o chemoembolizare, dar pe leziunea respectivă persistă țesutul neoplazic, atunci se poate interveni și cu radioterapie stereotaxică. Cele două sunt alternative de tratament local, pot fi complementare, dar nu există o procedură care să poată fi aplicată la toți pacienții. Este important să avem cât mai multe posibilități de tratament și să colaborăm pentru a oferi fiecărui pacient cele mai bune soluții de tratament.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite