De ce rezistă la chimioterapie celulele canceroase? Medic: „La doze mai mici pot declanşa un mecanism de salvare”

0
Publicat:

Cercetătorii de la Universitatea New South Wales şi Universitatea Tehnologică din Sydney au descoperit modul în care celulele canceroase reuşesc să eludeze o terapie obişnuită împotriva cancerului, informează agenţia de presă Xinhua.

Celulele canceroase se înmulțesc necontrolat FOTO Shutterstock
Celulele canceroase se înmulțesc necontrolat FOTO Shutterstock

Potrivit noului studiu, publicat recent în revista Current Biology, celulele canceroase pot activa un mecanism de salvare generator de forţe pentru a stabiliza o structură celulară esenţială responsabilă cu diviziunea celulară şi pentru a rezista astfel la efectele chimioterapiei, anunță Agerpres.

Peter Gunning, autorul principal al studiului şi profesor la Universitatea New South Wales din Sidyney, a declarat că „celulele canceroase folosesc forţa mecanică furnizată de cortexul celular pentru a depăşi impactul chimioterapiei utilizate în mod obişnuit.

Acum că înţelegem această cale exactă pe care celulele canceroase o folosesc pentru a evita efectele toxice ale chimioterapiei, se deschide uşa pentru îmbunătăţirea tratamentelor împotriva cancerului”, a adăugat el.

Se divid mai rapid decât cele normale

În timpul diviziunii celulare sau mitozei, microtubulii din interiorul celulelor ajută la separarea materialului genetic. Celulele canceroase se divid mai rapid decât cele normale, ceea ce le transformă în ţinte pentru medicamentele folosite în timpul chimioterapiei, care perturbă aceşti microtubuli. Potrivit profesorului Peter Gunning, dozele mari ale acestei chimioterapii induc în mod eficient moartea celulară prin provocarea unui haos în separarea cromozomilor, dar, la doze mai mici, celulele canceroase pot declanşa un mecanism de salvare.

Acest mecanism implică faptul că celulele canceroase recunosc microtubulii rupţi şi activează un proces de reconectare a acestor fragmente, asigurând multiplicarea celulelor canceroase.

„Ne așteptăm să îşi facă treaba mult mai eficient” 

Pentru următorul pas, cercetătorii se vor concentra pe dezvoltarea unor medicamente care să lucreze în combinaţie cu chimioterapia actuală pentru a depăşi mecanismul de rezistenţă al celulelor canceroase.

Înainte de a fi testate pe pacienţi umani, viitoarele medicamente vor fi perfecţionate pe modele animale şi prin studii preclinice.

Atacând maşinăria generatoare de forţă construită de celulele canceroase, ne aşteptăm să putem permite terapiei împotriva cancerului să îşi facă treaba mult mai eficient”, a declarat Peter Gunning.

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite