Evoluție în procedurile minim invazive de corecție a vederii: ce presupune intervenția SMILE Pro

0
Publicat:

Tehnologia medicală a făcut pași uriași în domeniul corecției vederii, oferind pacienților tot mai multe opțiuni. Operația SMILE Pro, o procedură relativ nouă în domeniul chirurgiei refractive, devine tot mai populară pentru pacienții care doresc să își corecteze miopia și/sau astigmatismul.

Dr. Teodor Holhoș
Dr. Teodor Holhoș

Într-un interviu cu Dr. Teodor Holhoș, unul dintre puținii chirurgi din România care realizează aproape toate tipurile de intervenții din sfera oftalmologiei, am discutat despre principalele caracteristici ale procedurii și implicațiile acesteia pentru pacienți.

SMILE Pro, acronim pentru Small Incision Lenticule Extraction, este considerată o evoluție a procedurii ReLEx SMILE, dezvoltată pentru a elimina anumite neajunsuri întâlnite în tehnici anterioare. Această procedură utilizează tehnologia laserului pentru a interveni asupra corneei, cu scopul de a îmbunătăți vederea pacienților.

În timp ce alte proceduri, precum PRK sau LASIK, implică ablația sau decuparea unor straturi de cornee, SMILE Pro realizează o mică incizie pentru a extrage o lenticulă subțire din interiorul acesteia. Această abordare, facilitată de tehnologia laserului, promite o recuperare mai rapidă și o stabilitate postoperatorie îmbunătățită.

Este important de menționat că SMILE Pro nu este potrivit pentru toți pacienții, anumite condiții precum grosimea corneei, pot influența decizia de a recomanda sau nu această procedură.

Adevărul: Ce este operația SMILE Pro și care sunt principalele sale caracteristici și avantaje în comparație cu alte tehnici de corecție a vederii?

Dr. Teodor Holhoș: Operația SMILE Pro este o procedură de chirurgie refractivă care folosește un așa-numit „bisturiu” laser, cu scopul de a corecta miopia și/sau astigmatismul. În prezent, este în curs de dezvoltare o variantă a acestei tehnici care vizează corectarea hipermetropiei (adică a vederii defectuoase la distanță).

SMILE Pro este o operație care face parte dintr-un grup de proceduri chirurgicale oftalmologice avansate. Simplificând puțin, până în prezent au fost dezvoltate trei mari grupe de intervenții chirurgicale care corectează vederea cu ajutorul laserului. Principiul după care funcționează toate aceste intervenții este același – respectiv modelarea curburii corneei, acea „lentilă” exterioară care învelește ochiul. Vederea se corectează cu ajutorul unor lentile. Fie că vorbim de ochelari, de lentile de contact sau de o intervenție pe cornee, efectul este același. Diferența este că operațiile oferă rezultate pe termen lung, eliminând nevoia de a purta ochelari.

Modul în care se poate schimba curbura corneei este specific fiecărei grupe de intervenții chirurgicale: de exemplu, în operațiile PRK laserul îndepărtează prin vaporizare (ablație) un strat foarte subțire din suprafața corneei, oarecum asemănător cu șlefuitul unei lentile de sticlă.

În operațiile LASIK se folosește o altă tehnică: decuparea unui „căpăcel” (numit lambou) în cornee, care este temporar dat la o parte pentru ca medicul chirurg să modeleze prin ablație stratul interior al corneei, în. La finalul operației lamboul este pus la loc.

În fine, în cazul SMILE Pro vorbim despre „decuparea” unei lenticule foarte subțiri chiar în interiorul corneei, fără a afecta suprafața acesteia din urmă. Acest lucru este posibil pentru că fasciculul laser poate fi focalizat cu o precizie de ordinul micronilor (miimi de milimetru). Lenticula este apoi extrasă printr-o incizie de 2 până la 4 mm, singura tăietură care se face în cornee în cursul acestei proceduri. Acesta este motivul pentru care SMILE Pro este considerată o procedură minim invazivă.

SMILE Pro, lansată în 2021, a fost dezvoltată pentru a elimina o serie de neajunsuri ale tehnicilor mai vechi. Operațiile PRK, de pildă, au ca principale dezavantaje durerea postoperatorie și recuperarea destul de anevoioasă. Intervențiile de tip LASIK implică riscul unor complicații și, de asemenea, riscul de desprindere a lamboului, în special în urma unui șoc sau traumatism mecanic. Din acest motiv, operația LASIK nu este recomandată persoanelor cu un stil de viață activ sau care practică sporturi de contact.

În SMILE Pro, însă, nu există riscurile implicate de excizia unui lambou. Operația este complet nedureroasă, iar vederea se recuperează foarte repede. Cel mai mare avantaj îl reprezintă rapiditatea intervenției: operația efectivă, respectiv excizia lenticulei cu laserul, durează doar 7 secunde.

Sunteți unul dintre puținii chirurgi din România care realizează aproape toate tipurile de intervenții din sfera oftalmologiei. Cum credeți că procedura SMILE Pro redefinește paradigma tratamentului chirurgical al vederii?

SMILE Pro reprezintă a treia generație de intervenții chirurgicale fără lambou, este rapidă, fără durere și oferă o mai bună stabilitate postoperatorie a corneei. Prin comparație cu prima generație a acestei intervenții, numită ReLEx SMILE, în care intervenția efectivă dura 27-30 de secunde, în SMILE Pro aceasta durează doar 7 secunde.

Cum se desfășoară efectiv procedura SMILE Pro din perspectiva pacientului, de la evaluarea inițială până la recuperarea postoperatorie?

În primul rând este nevoie de un consult oftalmologic, urmat de mai multe investigații, pentru a stabili dacă se poate realiza această operație. Nu toți pacienții sunt eligibili pentru operația SMILE Pro. De exemplu, dacă pacientul are o cornee prea subțire, se recomandă alt tip de operație.

Dacă investigațiile confirmă că totul este în regulă, programăm operația. În ziua intervenției, pacientul se prezintă la clinică, este pregătit pentru operație cu administrarea de picături în ochi, apoi se realizează operația, care durează în total aproximativ două minute pentru un singur ochi. Intervenția efectivă cu laserul durează doar 7 secunde, aceasta fiind urmată de extracția lenticulei. Postoperator, pacientul primește un tratament simplu cu picături și pleacă acasă deja văzând mai bine. A doua zi, pacientul revine pentru consult. În majoritatea cazurilor, în acest moment deja vederea este 100% recuperată.

Ce tehnologii și instrumente specifice sunt implicate în realizarea operației SMILE Pro și cum contribuie acestea la siguranța și precizia intervenției chirurgicale?

Operația SMILE Pro este realizată doar cu un aparat specializat, Zeiss VisuMax 800, un robot chirurgical cu laser care aduce multiple îmbunătățiri față de modelul anterior. Pe lângă faptul că dispune de două brațe robotice mobile, acest aparat are anumite funcții de centrare a fasciculului laser și de compensare automată a rotației involuntare a ochiului (ciclotorsiune), ceea ce ușurează munca chirurgului și crește gradul de precizie a intervenției.

Dr. Teodor Holhoș
Dr. Teodor Holhoș

Cum se stabilește valoarea dioptriilor corectate pentru miopie și astigmatism miopic cu tehnica SMILE?

Valoarea precisă a dioptriilor este determinată în urma consultului preoperator. Prin operație, dioptriile – adică defectul de vedere – sunt aproape întotdeauna corectate 100%, astfel că pacienții nu mai au nevoie de ochelari. SMILE Pro poate corecta o miopie de până la -10 dioptrii, astigmatism de -5 dioptrii, respectiv dioptrii combinate (astigmatism miopic) de -15.

Tehnica poate corecta și hipermetropia?

Încă nu, dar această opțiune este așteptată în curând.

Care sunt așteptările realiste pentru pacienți în ceea ce privește rezultatele operației SMILE Pro?

Pacienții pleacă de pe masa de operație fără ochelari, iar a doua zi deja vederea este corectată în proporție de 100%. În 24-48 ore, pacientul își poate relua activitățile obișnuite. Avem mai multe colege operate care a doua zi au venit la muncă.

Ce aspecte ale operației SMILE Pro vă determină să o considerați cea mai sigură și mai rapidă intervenție de corecție a vederii disponibilă în prezent, așa cum declarați într-un alt interviu?

Tehnica în sine, de creare a acelui lenticul în interiorul corneei, și durata foarte scurtă a intervenției fac ca această tehnică să fie cea mai sigură intervenție din domeniul chirurgiei refractive. Acest lucru era vizibil încă de la prima generație de operații SMILE, dar durata mai mare a exciziei implica anumite riscuri, pentru că pacienții trebuiau să stea nemișcați timp de 27-30 de secunde. Cu SMILE Pro, viteza de lucru a laserului oferă o siguranță mult mai mare atât pentru chirurg, cât și pentru pacient.

Tehnica este cunoscută ca fiind tehnica ce „te scăpa pentru totdeauna de ochelari“. Sunt excluse riscurile ca dioptriile să crească din nou după un anumit număr de ani de la operație?

În general, intervențiile cu laser elimină complet viciul de refracție (miopie sau astigmatism). Odată cu înaintarea în vârstă apare însă presbiopia, care este determinată de îmbătrânirea cristalinului – acea lentilă interioară a ochiului responsabilă de focalizarea corectă a vederii indiferent de distanță. În timp, cristalinul își pierde elasticitatea, iar pacientul începe să vadă bine doar la distanță intermediară, având nevoie de ochelari pentru a citi și pentru a vedea la distanță. Este momentul în care pacientul poate opta pentru o operație cu implant de cristalin trifocal, care elimină presbiopia pe viață.

Pot fi tratate mai multe probleme oftalmologice (miopia, hipermetropia și astigmatismul) într-o singură intervenție?

Cu SMILE Pro se pot trata, printr-o singură intervenție, miopia și astigmatismul. Cu implantul de cristalin trifocal se pot corecta toate viciile de refracție.

Cum credeți că operația SMILE Pro poate influența și îmbunătăți viitorul chirurgiei refractive și accesul la tratamente oftalmologice de înaltă calitate în România și în întreaga lume?

Din ce în ce mai multe clinici fac trecerea de la tehnicile mai vechi la tehnici lenticulare. Bineînțeles că toate tehnicile coexistă. Eu realizez încă toate tipurile de intervenții cu laser, în funcție de datele clinice ale pacientului. Cu toate acestea, sunt evidente beneficiile pentru pacienți pe care le aduc aceste tehnici rapide și complet nedureroase, care reprezintă principalele avantaje ale SMILE Pro.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite