Dr. Ovidiu Palea, despre pacien┼úii diagnostica┼úi cu hernie de disc: ÔÇ×Se discut─â frecvent despre opera┼úie, de┼či nu este necesar─âÔÇť

0
0
Dr. Ovidiu Palea
Dr. Ovidiu Palea, medic primar Anestezie ┼či Terapie Intensiv─â & Terapia Durerii.

Hernia de disc┬áeste una dintre┬ácele mai des ├«nt├ólnite cauze ale durerilor de spate, ceaf─â, bra┼úe ┼či membre inferioare.┬áStudiile arat─â c─â afec┼úiunea devine mai frecvent─â odat─â cu ├«naintarea ├«n v├órst─â.

Un num─âr de 6 din 10 adul┼úi de peste 65 de ani, selecta┼úi ┼či f─âr─â s─â prezinte simptome, au aflat c─â au hernie de disc ├«n urma realiz─ârii┬áunui┬áRMN. Multe dintre persoanele ce primesc acest diagnostic se sperie deoarece au impresia c─â este necesar─â interven┼úia chirurgical─â, dar, ├«n cele mai multe cazuri, nu este obligatorie. Tehnologia ┼či progresul medicinei ne asigur─â acces la┬áop┼úiuni de tratament din ce ├«n ce mai bune,┬ádespre care┬áne-a povestit Dr. Ovidiu Palea, medic primar Anestezie ┼či Terapie Intensiv─â & Terapia Durerii.

Cauzele apariţiei herniei de disc

Coloana este compus─â din mai multe structuri, printre care ┼či discurile aflate ├«ntre vertebre. Acestea seam─ân─â cu ni┼čte pernu┼úe rotunde ce func┼úioneaz─â ca un tampon la stres mecanic ┼či au o consisten┼ú─â ce ne aduce aminte de o saltea (de exemplu).┬áAtunci c├ónd ├«nveli┼čul unuia dintre discuri cedeaz─â ┼či se rupe, con┼úinutul se revars─â ├«n canalul spinal ┼či poate aplica presiune pe r─âd─âcinile nervoase sau pe m─âduva spin─ârii, astfel provoc├ónd dureri semnificative. Cea mai predispus─â zon─â la acest tip de traumatism este regiunea inferioar─â a coloanei, deoarece suport─â cel mai mare stres mecanic.┬á

Dar de ce sunt at├ót de multe cazurile ├«n care pacientul, de┼či are hernie de disc, nu prezint─â dureri chiar ┼či ani de zile? De cele mai multe ori, durerea resim┼úit─â este cauzat─â de inflama┼úia nervului, nu neap─ârat de presiunea mecanic─â exercitat─â asupra lui. Rareori se desprind fragmente din con┼úinutul gelatinos al discului care s─â migreze apoi ├«n zona nervilor. Pe m─âsur─â ce trece timpul, discurile se te┼česc sau ├«┼či schimb─â u┼čor pozi┼úia, ceea ce poate provoca fie desprinderea unui fragment, fie apropierea con┼úinutului discului de nervi, astfel gener├ónd dureri majore prin inflamarea nervilor. De aceea, de multe ori,┬ádurerea dispare dup─â administrarea de antiinflamatoare, iar interven┼úia chirurgical─â poate fi evitat─â.

ÔÇ×Frecvent se discut─â despre opera┼úie, de┼či nu este necesar─â! Avem aceste hernii de ani ┼či ani de zile, ├«n general f─âr─â simptome, iar ├«n momentul ├«n care apar crizele, de cele mai multe ori trec prin repaus de doar┬ádou─â-trei┬ázile ┼či tratament cu antiinflamatoare. De fapt, riscul ca o hernie s─â se rup─â ┼či s─â provoace paralizia este extrem de mic.┬á├Än plus, dac─â se rupe un fragment de disc (chiar ┼či cele mai mari!), acesta nu trebuie scos ├«n lipsa unor simptome severe,┬ádeoarece organismul, prin sistemul imun, ├«l diger─â la dimensiuni infimeÔÇŁ, ne-a spus Dr. Ovidiu Palea, Anestezie ┼či Terapie Intensiv─â & Terapia Durerii.

Metode de tratament

Tratamentul difer─â ├«n func┼úie de loca┼úie, severitate, profilul pacientului ┼či felul ├«n care ├«i afecteaz─â via┼úa. Una dintre solu┼úiile inovative este discectomia endoscopic─â, procedur─â medical─â unic─â ├«n ┼úar─â, care presupune ├«nl─âturarea con┼úinutului discului rev─ârsat ce apas─â pe nervi. Procedura implic─â anestezie minim─â ceea ce ├«nseamn─â: o mai bun─â monitorizare a pacientului ├«n timpul interven┼úiei, sc─âz├ónd astfel riscul de complica┼úii de paralizie postoperatorie, nu necesit─â internare peste noapte, pacientul poate pleca acas─â la doar o or─â dup─â interven┼úie, iar implicit, costurile sunt mai mici. Mai mult, riscul de infec┼úie este minim - la fel ┼či s├óngerarea. Din punct de vedere al recuper─ârii neurologice, viteza de recuperare este mult mai rapid─â pentru c─â pacientul se mobilizeaz─â imediat ┼či poate ├«ncepe, chiar de a doua zi, programul de recuperare medical─â,care este esen┼úial pentru un succes pe termen lung, deoarece nu se folose┼čte bisturiul. Alte op┼úiuni de tratament sunt epiduroscopia ┼či vertebroplastiile, ├«n func┼úie de patologiile asociate.

ÔÇ×Cu toate acestea, ├«n Rom├ónia, aceste metode de tratament sunt foarte rare, deoarece presupun o alt─â abordare tehnic─â, implic─â mult─â anatomie radiologic─â 3D ┼či au o curb─â lung─â de ├«nv─â┼úare pe un pacient sedat, ceea ce creaz─â un stres ├«n plus pentru chirurg sau interven┼úionistÔÇŁ,┬áexplic─â┬áDr. Ovidiu Palea.Ultima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite