Dispozitivul revoluționar care regenerează țesutul cardiac: „Ar putea ajuta milioane de oameni”

0
Publicat:

„Uscătorul de păr spațial” este un dispozitiv care a demonstrat capacitatea de a regenera țesutul cardiac. Această tehnologie de pionierat ar putea revoluționa tratamentul bolilor de inimă, oferind o nouă speranță pentru milioane de pacienți.

Dispozitivul are capacitatea de a regenera țesutul cardiac FOTO: ARHIVA
Dispozitivul are capacitatea de a regenera țesutul cardiac FOTO: ARHIVA

„Uscătorul de păr spațial” este cunoscut în mod oficial sub numele de Regeneratorul de țesut cu energie dirijată (DETR).  Potrivit theauditor, acest dispozitiv inovator utilizează fascicule de energie controlate cu precizie pentru a stimula creșterea și repararea țesutului cardiac deteriorat. 

Undele de șoc blânde ar putea regenera țesutul cardiac al pacienților după o operație de bypass ( folosită pentru îmbunătăți fluxul sanguin al inimii la pacienții cu afecțiuni), potrivut unui studiu publicat de BBC. 

Procedura durează aproximativ 10 minute și este concepută pentru a stimula creșterea de noi vase în jurul zonei deteriorate sau cicatrizate după un atac de cord.

Un studiu efectuat pe 63 de persoane din Austria a arătat că cei cărora li s-a administrat noul tratament puteau merge mai departe, iar inimile lor puteau pompa mai mult sânge.

„Pentru prima dată, vedem cum se regenerează mușchiul cardiac într-un cadru clinic, ceea ce ar putea ajuta milioane de oameni”, a declarat profesorul Johannes Holfeld, de la Universitatea de Medicină din Innsbruck.

Acum sunt planificate teste mai ample ale dispozitivului, denumit de cercetători „uscător de păr spațial”, pentru a încerca să reproducă rezultatele pe un grup mai mare de pacienți.

Arteră blocată

În fiecare an, 18 milioane de persoane din întreaga lume mor din cauza bolilor de inimă sau a altor complicații cardiovasculare, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Printre factorii de risc se numără tensiunea arterială ridicată și o dietă nesănătoasă, precum și consumul de tutun și alcool. Nu există niciun leac pentru ceea ce reprezintă principala cauză de deces la nivel mondial.

Medicamentele și alte tratamente pot ajuta la gestionarea bolii și la reducerea șanselor unui atac de cord, în cazul în care alimentarea cu sânge a organului este blocată brusc.

În cazurile grave, chirurgii preiau un vas de sânge sănătos din piept, picior sau braț și îl atașează la zona inimii aflată deasupra și dedesubtul arterei blocate - o procedură cunoscută sub numele de bypass cardiac.

Undele de șoc pentru inimă

Cercetătorii austrieci au încercat să regenereze chiar țesutul afectat prin aplicarea unor unde sonore ușoare la scurt timp după o operație de bypass.

O tehnică similară de „unde de șoc” este deja utilizată pentru a trata alte afecțiuni, cum ar fi tendoanele și ligamentele lezate și disfuncția erectilă.

Undele sau impulsurile de intensitate mai mare sunt, de asemenea, utilizate în litotripsie, o procedură medicală obișnuită pentru a sparge pietrele la rinichi.

Jumătate dintre pacienții cu bypass din cadrul studiului, publicat în European Heart Journal, au fost tratați cu unde sonore sub anestezie generală, în timp ce ceilalți au fost supuși unei proceduri false - sau simulate.

La un an după operație, cantitatea de sânge oxigenat pompată de inimă crescuse cu: 11,3 % în cazul grupului cu unde de șoc, 6,3% în grupul de control. Pacienții cu „unde de șoc” puteau, de asemenea, să meargă mai mult fără să se odihnească și au raportat o calitate mai bună a vieții.

„Înseamnă că sunt capabili să iasă din nou la plimbare cu câinele lor sau să meargă la supermarket în viața de zi cu zi”, a declarat profesorul Holfeld.

Dr. Sonya Babu-Narayan, director medical asociat al Fundației Britanice a Inimii și cardiolog consultant, a declarat că tratamentul actual al bolilor de inimă lasă „mult loc de îmbunătățiri”.

„Ceea ce este interesant la acest studiu este că, un an mai târziu, persoanele care au beneficiat de terapie cu unde de șoc la nivelul inimii în timpul operației au avut o funcție cardiacă mai bună și mai puține simptome decât cele care nu au beneficiat de ea”, a spus ea.

Cercetătorii se așteaptă ca autoritățile europene de reglementare să aprobe dispozitivul în cursul acestui an, iar prima utilizare pe pacienți în afara studiilor clinice este planificată pentru 2025.

Studiul a fost finanțat de departamente guvernamentale austriece, de Institutul Național pentru Inimă, Plămâni și Sânge din SUA și de o companie desprinsă din Universitatea de Medicină din Innsbruck și deținută parțial de cercetători.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite