Inima frântă poate fi vindecată. Cât costă intervenția

0
Publicat:

Cercetătorii susțin că prin stimularea electrică a creierului ar putea fi ameliorată suferința emoțională cauză de o despărțire. Altfel spus, există un remediu pentru ceea ce popular numim „inimă frântă”, care i-ar putea ajuta pe cei care suferă de depresie ori negativitate.

Depresia ar putea fi tratată cu ajutorul unor căști Foto Shutterstock
Depresia ar putea fi tratată cu ajutorul unor căști Foto Shutterstock / Arhiva Adevărul

În câteva minute, cu ajutorul unor căști - un dispozitiv care stimulează creierul cu un curent electric ușor – s-ar putea reduce sau chiar elimina simptomele LTS (sindromul traumei iubirii), printre care întâlnim inclusiv riscul crescut de suicid, după cum se arată într-un nou studiu publicat în „Journal of Psychiatric Research”, citat de The Guardian.

Noul tratament vine la pachet cu un cost pe măsură - 400 de lire sterline

Cum durerea emoțională cauzată de o despărțire poate fi extrem de severă, cercetătorii au denumit-o drept „sindromul traumei iubirii (LTS)”„Deoarece emoțiile negative domină după eșecul unei relații emoționale și apare dereglarea emoțională, reglarea emoțiilor este considerată obiectivul principal al tratamentului”, au explicat cercetătorii care au recunoscut și că terapia cognitiv-comportamentală ori alte tratamente folosite până acum nu și-au dovedit eficacitatea pentru toți pacienții. Din acest motiv au început să fie luate în discuție și astfel de abordări inovative și complementare. 

Cum ar fi spre exemplu, cea folosită în noul studiu realizat pe 36 de voluntari - purtarea unei căști prin care creierul este stimulat electric, timp de câteva minute pe zi, poate ameliora negativitatea și depresia ce însoțesc o relație eșuată. Terapia vine la pachet cu un cost pe măsură: 400 de lire sterline.

Cum s-a derulat studiul și ce s-a descoperit

Voluntarii împărțiți în trei grupuri au experimentat noul dispozitiv - căștile tDCS - de două ori pe zi, timp de 20 de minute, pe parcursul a cinci zile. Doar că la un grup curentul a fost direcționat către cortexul prefrontal dorsolateral (DLPFC), la altul către cortexul prefrontal ventrolateral (VLPFC), iar cel de-al treilea grup a experimentat „efectul Placebo”.

Se știe că zonele vizate sunt implicate în reglarea emoțiilor voluntare, iar studiile anterioare de neuroimagistică au sugerat că există o legătură neuropsihologică între experiențele de despărțire și doliu și anumite regiuni prefrontale.

Cercetătorii au mai menționat și că sindromul LTS se manifestă prin suferință emoțională, depresie, anxietate, insomnie, schimbări de dispoziție, gânduri obsesive și chiar un risc crescut de suicid, precum și prin sentimente de insecuritate, neputință și vinovăție.

Simptomele „inimii frânte” pot fi ameliorate

Studiul din „Journal of Psychiatric Research” a ajuns la concluzia că stimularea cortexului prefrontal dorsolateral (DLPFC) este mai eficientă decât celălalt tip de stimulare - VLPFC. Ambele însă au redus simptomele „inimii frânte” și au îmbunătățit starea depresivă și anxietatea prin comparație cu efectele în cazul „grupului Placebo”, au atras atenția cercetătorii de la Universitatea din Zanjan - Iran și Universitatea din Bielefeld - Germania. 

Voluntarii au fost monitorizați și după tratament, iar o lună mai târziu încă se simțeau bine.

Autorii studiului au recunoscut însă că pentru siguranță este necesar un studiu la scară mai largă, tehnicile precum tDCS fiind introduse în cercetarea clinică abia în ultimii ani. Spre exemplu, se realizează studii pilot prin care se testează căști similare pentru a se vedea dacă pot ajuta la tratarea depresiei ușoare.

„Având în vedere relația dintre trauma de iubire și reglarea emoțională, care este asociată cu activarea unor zone și rețele specifice ale creierului, metodele de tratament care vizează zonele cerebrale implicate ar putea fi promițătoare”, s-au arătat optimiști cercetătorii.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite