Frica de dentist, prezentă în rândul românilor. Statisticile sunt îngrijorătoare

0
Publicat:

Frica de dentist este un fenomen răspândit la nivel național, iar România ocupă un rușinos loc doi la nivel european când vine vorba despre mersul la stomatolog.

Stomatolog SURSĂ FOTO Shutterstock
Stomatolog SURSĂ FOTO Shutterstock

Acest lucru poate fi pus și pe seama faptului că românii au o dantură foarte sănătoasă, dar medicii stomatologi țin să contrazică acest aspect. De cele mai multe ori, este vorba despre frică sau de costurile ridicate pe care le implică un consult și un tratament stomatologic.

În aceste condiții, susțin cadrele medicale, sănătatea orală rămâne pe ultimul plan în rândul românilor.

Românii, mai speriați de prețuri decât de durere

Conform cadrelor medicale, ieșenii ajung destul de rar pe scaunul stomatologului, unii dintre ei mergând aici o singură dată în viață. Totodată, multe persoane apelează la ajutor de specialitate doar în momentul în care durerile devin insuportabile, iar medicamentele împotriva durerii nu mai au efect.

Sunt medic stomatolog de foarte mulți ani, peste 15 ani. Există pacienți în Iași care vin pentru prima oară la dentist la vârste de peste 50 de ani, iar acest lucru se întâmplă destul de des. Este adevărat, toată lumea asociază vizita la dentist cu durerea, dar lucrurile s-au mai schimbat între timp. Tratamentele nu mai sunt atât de neplăcute ,dar sunt, în continuare, destul de costisitoare. Astfel, cred că de multe ori este vorba despre prețuri, nu despre frica de dentist. Multe persoane aleg să vină la noi în ultimul moment, când situația este foarte gravă și nu mai pot suporta durerile. Toate aceste lucruri și neplăceri ar putea fi evitate cu ușurință dacă ne-am preocupa, periodic, de sănătatea orală", precizează dr. Constantin Ivan, medic stomatolog.

Costurile ridicate ar putea fi evitate

Cei care plătesc cele mai mari sume la cabinetele stomatologice sunt persoanele care merg foarte rar, iar problemele pe care le întâmpină sunt foarte grave.

Dacă am veni, periodic, la stomatolog, am vedea că tarifele nu ar mai fi atât de mari. Una este să mergi să repari o carie și altele sunt costurile dacă trebuie lucrat la fiecare dinte. Dacă ținem probleme din scurt, costurile nu vor fi atât de mari și sunt șanse reale să nu ajunge la probleme grave. Ar fi bine dacă măcar acest aspect i-ar motiva pe oameni să ne treacă mai des pragul", a încheiat medicul ieșean.     

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite