Cursuri pentru prevenirea infecțiilor nosocomiale, pentru asistenții medicali

0
Publicat:

Ministerul Sănătății a pus în consultare un proiect pentru aprobarea unui program de pregătire pentru prevenirea infecțiilor nosocomiale în rândul asistenţilor medicali din serviciile de prevenire a infecţiilor asociate asistenţei medicale (SPIAAM).

Cursuri pentru prevenirea infecțiilor nosocomiale, pentru asistenții medicali - Arhiva
Cursuri pentru prevenirea infecțiilor nosocomiale, pentru asistenții medicali - Arhiva

Un proiect de ordin ce prevede introducerea de cursuri de formare a asistenților medicali pentru prevenirea infecțiilor nosocomiale a fost elaborat de Ministerul Sănătății. 

Actul normativ precizează și ce ar trebui să conțină curriculumul de pregătire pentru obținerea de competențe în „supravegherea, prevenirea şi limitarea infecţiilor asociate asistenţei medicale”

Propuse spre acreditare sunt cinci centre de pregătire din București, Iași, Cluj-Napoca, Târgu Mureș și Timişoara. 

Durata cursurilor va fi de 16 săptămâni, dintre care 5 săptămâni de pregătire teoretică și 11 săptămâni de practică. Mai exact, 192 de ore, din care 60 de ore pregătire teoretică și 132 de ore pregătire practică. Un examen va fi susținut pentru finalizarea cursului. Acesta conține un evaluare în scris și o probă de abilităţi – proiect prin rezolvarea unor situaţii practice. 

Obiectivul programului Ministerului Sănătății este educarea asistenților medicali, astfel încât să poată aplica și monitoriza măsurile de prevenire şi control a infecţiilor pe parcursul activităţilor lor curente. 

Asistenţii medicali cu drept de liberă practică, cu studii finalizate atât cu examen de licenţă, cât şi fără examen de licenţă, respectiv cu examen de certificare a calificării profesionale, sunt eligibili pentru acest program. Aceștia pot efectua, după ce termină cursul,  activităţi în cadrul compartimentelor/serviciilor de profil din spitale sau alte unităţi medicale, acţiuni de coordonare (director de îngrijiri, coordonatori de programe de sănătate în domeniu), de training şi de participare în echipele de cercetare. 

Validarea ştiinţifică se va face de către UMF Bucureşti, UMF Iaşi, UMF Cluj- Napoca, UMF Timişoara, Centrul Naţional de Control al Bolilor Transmisibile Bucureşti, relatează Radio România Rador. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite