Cum ştii că ai deviaţie de sept şi cât costă operaţia care o corectează

0
Publicat:
Ultima actualizare:
deviatie de sept

Respiraţia dificilă în mod constant este unul dintre cele mai evidente semne că ai putea avea deviaţie de sept. Operaţia devine o necesitate atunci când structurile din vecinătate sunt afectate din cauza deviaţiei de sept şi faci des sinuzite, otite, faringite.

Deviaţia de sept apare atunci când septul nazal, adică peretele subţire care desparte pasajele nazale, este deplasat într-o parte. În mod normal, ar trebui să fie situat pe mijloc, despărţind în mod egal nările. 

Însă mulţi oameni au septul nazal descentrat sau deviat, îngustând una dintre nări. Deviaţia de sept poate fi congenitală, adică te naşti cu ea, dar poate apărea şi ca urmare a unui traumatism la nivelul nasului. 

Când deviaţia de sept este severă, poate bloca o nară, reducând fluxul de aer şi provocând dificultăţi de respiraţie. Problema se poate agrava odată cu vârsta. 

Singura metodă de tratament curativ pentru deviaţia de sept este intervenţia chirurgicală. Însă, dacă deviaţia este una uşoară şi nu provoacă simptome, nu e nevoie să fie tratată. 

Ce simptome anunţă o deviaţie de sept 

deviatie de sept

Majoritatea deformărilor septale nu cauzeză simptome şi este posibil să nici nu ştii că ai deviaţie de sept. Însă, atunci când apar, simptomele pot include: 

  • obstrucţia uneia sau a ambelor nări. Acest blocaj poate face dificilă respiraţia printr-una dintre nări sau prin ambele. Poţi observa acest lucru mai ales atunci când ai o infecţie a tractului respirator superior sau alergii care pot determina inflamarea şi îngustarea pasajelor nazale; 
  • sângerări nazale. Suprafaţa septului nazal poate deveni uscată, crescând riscul de sângerări nazale; 
  • dureri faciale. O posibilă cauză a durerii faciale unilaterale ar putea fi deviaţia de sept severă, în care anumite suprafeţe din nas se ating şi provoacă presiune; 
  • respiraţie zgomotoasă în timpul somnului. Deviaţia de sept poate fi unul dintre multiplele motive ale respiraţiei zgomotoase în timpul somnului; 
  • preferinţa de a dormi pe o anumită parte. Unele persoane pot prefera să doarmă pe o anumită parte pentru a optimiza respiraţia pe nas, dacă una dintre nări este îngustată. 

Continuarea articolului, aici 

Sănătate


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri