Cum desfundăm nasul bebelușilor simplu și rapid. Pediatru: „Lavajul nazal este important pentru menținerea sănătății”

0
Publicat:

Pentru că nu știu să sufle nasul, copiii, dar mai ales bebelușii, au nevoie de metode suplimentare de a le fi curățate căile nazale. Una dintre ele este lavajul nazal care, este o metodă extrem de utilă pentru igiena nazală și, implicit, pentru o sănătate bună.

Lavaj nazal la bebeluși. FOTO parents.com
Lavaj nazal la bebeluși. FOTO parents.com

Eliminarea secrețiilor este importantă pentru că prevene apariția infecțiilor și ajută la fluidizarea mucozităților, astfel încât bebelușul să poată respira mai ușor.

Pentru a face lavajul nazal cu soluție salina, se va folosi o cantitate de 50-100 ml pentru fiecare fosă nazala cu o presiune scăzută. În acest fel soluția va traversa septul și va ajunge la cealaltă fosă nazala. În acest fel se va realiza o curățare deplină. Irigatorul nazal poate fi achiziționat din magazinele specializate sau online. Pentru a face lavajul nazal cu irigator, se introduce vârful irigatorului în nara și se apasă ușor pe recipient astfel încât soluția salina să între în nas. Soluția trebuie lăsată să acționeze timp de câteva secunde, după care trebuie suflat nasul pentru a elimina mucusul dizolvat”, precizează pediatrul Felix Georgescu.

Este important că procedura de lavaj nazal să fie efectuată corect pentru a evita apariția altor probleme de sănătate și să consultați medicul pediatru înainte de a efectua această procedură, mai ales la bebeluși.

Metoda, spun specialiștii, provoacă incidente foarte rar, iar unele efecte secundare ce pot apărea sunt minore și se manifestă printr-un disconfort sau durere temporară în timpul procedurii.

Contraindicațiile pentru lavajul nazal includ infecțiile acute ale urechii medii, perforația timpanului sau orice alt tip de leziune a urechii medii. În plus, copiii care au suferit intervenții chirurgicale recente la nivelul nasului sau urechilor ar trebui să evite această procedură până când se vindecă complet. Incidente legate de lavajul nazal sunt rare. Cu toate acestea, pot apărea unele efecte secundare minore precum disconfort sau durere temporar în timpul procedurii. Este important că părinții să urmeze instrucțiunile medicului pediatru cu privire la modul corect de efectuare a procedurii pentru a minimiza riscul de incidente”, precizează medicul.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite