Colegiul Medicilor, critici dure la adresa ministrului Sănătății. Mărul discordiei: Legea malpraxisului

0
Publicat:

Colegiul Medicilor din România pune tunurile pe ministrul Sănătății. Alexandru Rafila este acuzat că face afirmații false prin care încearcă să dezinformeze opinia publică. Mărul discordiei? Legea malpraxisului, un proiect gândit de Colegiul Medicilor, asupra căruia în minister s-a discutat îndelung anul trecut, dar fără a se lua, la vremea respectivă, vreo decizie. Acum însă, în plin an electoral, ministrul scoate la înaintare arsenalul greu și pune proiectul pe masă ca pe-o plăcintă caldă, generatoare de voturi. 

Legea malpraxisului, praf în ochii alegătorilor. Sursa foto: arhivă
Legea malpraxisului, praf în ochii alegătorilor. Sursa foto: arhivă

În plin an electoral, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, scoate de la naftalină un proiect de lege mai vechi, inițiat de Colegiul Medicilor, și pe care încearcă acum să ni-l servească cu îmbunătățiri. Oficialul a declarat recent că legea malpraxisului ar trebui modificată şi adaptată, iar în acest sens a fost creat deja un grup de lucru. „Există două elemente aici: unul care se referă la protejarea personalului medical, nu numai a medicilor, pentru că şi asistenţii medicali trebuie să beneficieze de acest lucru, dar trebuie să existe totuşi un sistem de asigurări pe care îl încheie personalul medical care pe de o parte să permită aceste despăgubiri la care faceţi referire, dar nici nu trebuie să fie împovărătoare”, a precizat oficialul.

Scandal pe polița de asigurare

Declarația nu a rămas fără ecou, reacțiile nu au întârziat să apară. Reprezentanții Colegiului Medicilor au anunțat că o astfel de inițiativă a fost propusă ministerului încă de anul trecut, dar fără succes. „Colegiul Medicilor din România (CMR) a luat inițiativa și a lansat în dezbatere publică tema greșelii medicale și necesitatea unei legi moderne a malpraxisului medical. Rezultatul a fost un proiect de lege trimis către Ministerul Sănătății în mai 2023, și care a fost discutat cu Ministerul Sănătății în iunie 2023, fără un progres real”, se arată în document. „Proiectul de lege al CMR propune un mecanism eficient de despăgubire a pacienților victime ale malpraxisului medical și asigură protecția medicului care achită polița de malpraxis, clarificând delimitarea dintre culpa profesională și culpa penală”, spune organizația care îl acuză pe Rafila că dezinformează opinia publică.

Ministrul a precizat însă că proiectul Colegiului Medicilor, în varianta sa inițială, ar fi făcut imposibilă practicarea profesiei pentru un număr foarte mare de cadre medicale. „Primele de asigurare care erau acolo nu aveau niciun fel de limită şi puteau să ducă la imposibilitatea obţinerii dreptului de liberă practică dacă nu plăteau o sumă mare, de exemplu 1.000 de euro pe lună să plătească un medic mie mi se pare foarte mult. Era un sistem care ar fi mers în cascadă şi care ar fi împovărat foarte mult medicii”, a precizat ministrul. Însă, spun medicii, afirmația nu este adevărată. „Nu este prima dată când ministrul Sănătății face afirmații incorecte despre acest proiect de lege, pe care Colegiul Medicilor din România le-a evidențiat de fiecare dată. Lipsa de interes față de conținutul și beneficiile proiectului ne determină să considerăm că aceste afirmații au ca sursă fie necunoașterea propunerilor CMR - care i-au fost prezentate și care pot fi consultate public, așa cum am expus anterior - fie o intenție de dezinformare a medicilor și a populației, în ansamblu”.

În tot acest timp, pe principiul doi se luptă, al treilea pierde, pacienții rămân în continuare victimele colaterale ale unui sistem corupt, plin de hibe și de goluri legislative. Cazul bărbatului căruia i s-a extirpat din greșeală un plămân, iar acum are de recuperat de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” despăgubiri de sute de mii de euro, rămâne mai mult decât edificator. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite