Despăgubiri uriașe pentru familia unui pacient mort după o operație. „O luptă incredibilă cu un sistem infernal””

0
0
Publicat:

Spitalul Județean Cluj va plăti despăgubiri de 300.000 de euro, după ce un pacient de 46 de ani a murit în urma unei operații urmate de infectarea cu o bacterie ucigașă rezistentă la antibiotice.

Denair și tatăl său, omorât de o infecție nosocomială într-un spital clujean. FOTO: Arhivă personală
Denair și tatăl său, omorât de o infecție nosocomială într-un spital clujean. FOTO: Arhivă personală

Curtea de Apel Cluj a condamnat, vineri, Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj la plata, cu titlu de despăgubiri, a sumei de 300.000 de euro pentru moartea lui Marcel Bali. Bărbatul de 46 de ani, care nu avusese probleme de sănătate deosebite înainte de internarea în spital, a lăsat în urmă o soție și un băiețel de nouă ani.

Familia s-a luptat șapte ani în instanțe cu instituția medicală până să obțină, la finalul săptămânii trecute, o hotărâre definitivă.

Marcel Bali a suferit un anevrism cerebral și a fost operat de profesorul Ștefan Florian, unul dintre cei mai cunoscuți neurochirurgi din România. După intervenția chirurgicală, bărbatul părea că își revenise. După câteva zile, a făcut febră din cauza unei infecții nosocomiale și a decedat la două luni după ce a ieșit din operație.

Denair Bali, fiul victimei, va primi 200.000 de euro, iar soția sa, Anamaria Bali, 100.000 de euro. În plus, spitalul va plăti 40.000 de lei cheltuieli de judecată în recurs.

Nouă intervenții chirurgicale în câteva zile

Conform rapoartelor medicale ale cazului, în data de 20 ianuarie 2017, Marcel Bali a acuzat stări de rău, fiind solicitată intervenția unui echipaj de urgență. Pacientul a ajuns la Clinica de Neurochirurgie Cluj-Napoca, fiind diagnosticat cu anevrism vascular cerebral.

„În timpul intervenției chirurgicale la care a fost supus în data de 22 ianuarie 2017 i-a fost montat un tub de dren extern la nivelul capului. După aproximativ o săptămână de la operație, pacientului i-a fost depistată o infecție nosocomială (Acinetobacter Baumannii) la nivelul tubului de dren, fiind mutat din nou la terapie intensivă, unde i-au fost efectuate mai multe analize, inclusiv puncții medulare și i-au fost administrate mai multe tratamente”, au reținut judecătorii.

Ulterior, a fost supus unui număr de nouă intervenții chirurgicale la cap pentru repoziționarea tubului de dren, care fie ieșea accidental din locul în care era montat, fie se bloca din cauza infecției nosocomiale.

„Starea de sănătate a pacientului s-a agravat, în data de 27 martie 2017 a intrat în stop cardio-respirator, a fost resuscitat, însă a rămas în comă și a decedat în data de 3 aprilie 2017”, arată rapoartele medicale.

Avocatul familiei a susținut în instanță că decesul victimei s-a produs din cauza infecției nosocomiale și a cerut daune de 750.000 de euro.

Ce spune Spitalul Județean Cluj

Reprezentanții spitalului au susținut că moartea pacientului nu a fost cauzată de condițiile din unitatea sanitară.

„Potrivit literaturii de specialitate, ruptura anevrismală cu hemoragie consecutivă are o rată de mortalitate de până la 40-50% din cazuri în primele 6 luni de la ruptură”, au detaliat specialiștii de la instituția medicală.

Aceștia au mai arătat că „o infecție cu Acinetobacter Baumanii nu este în mod necesar rezultatul unei neglijențe locale din cadrul serviciului, nefiind generată în mod neapărat de condițiile de igienă, reprezentând o problemă la nivel global cu care se confruntă toate secțiile de terapie intensivă din lume”.

Mai mult, avocatul spitalului a susținut că îngrijirea lui Bali a fost ireproșabilă, mai ales că era fratele unei infirmiere angajate chiar în Secția de Terapie Intensivă II Neurochirurgie.

„O luptă incredibilă împotriva unui sistem infernal”

Parlametarul clujean Emanuel Ungureanu, vicepreședinte al Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaților, care cunoaște cazul încă de la început, a susținut că Anamaria Bali a purtat „o luptă incredibilă împotriva unui sistem infernal”.

„În aprilie 2017, mama lui Denair Bali a venit la Parlament să-mi ceară ajutorul într-o situație disperată. Era îmbrăcată complet în negru, înecată în lacrimi, complet distrusă de șocul dispariției soțului ei care a murit cu zile pe secția de Neurochirurgie a Spitalului Județean Cluj”, a povestit Ungureanu.

Într-adevăr, într-o primă fază, Judecătoria Cluj a dat dreptate Spitalului și a respins solicitările familiei îndoliate. Soția victimei, mamă singură a unui copil de nouă ani, a fost pusă într-o situație foarte dificilă în contextul în care șapte ani de procese presupun eforturi materiale și psihice uriașe.

Tribunalul Cluj și, zilele trecute, Curtea de Apel au decis că instituția medicală este vinovată de moartea lui Bali și trebuie să plătească daune de 300.000 de euro.

„Astăzi, Denair poate să spună că în orașul în care tatăl lui a murit cu zile niște judecători cu frică de Dumnezeu și buni profesioniști i-au făcut dreptate”, a conchis Ungureanu.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite