Cifre alarmante. Peste 10% dintre români suferă de diabet

0
Publicat:

11,6% dintre români suferă de diabet, a declarat Alexandru Rafila. Mai exact, vorbim despre aproape 1, 5 milioane de pacienți. 

Diabetul se numără printre cele mai grave boli ale secolului
Diabetul se numără printre cele mai grave boli ale secolului

Pe de altă parte, ne confruntăm cu o problemă majoră, care ar trebui să facă obiectul politicilor de sănătate de la noi din țară.  ”Este o cifră importantă, resursele alocate sunt şi ele importante, 2,5 miliarde de lei alocate pentru tratamentul şi monitorizarea acestei boli în România. Este clar că discutăm despre o problemă care trebuie să facă obiectul politicilor de sănătate”, a spus ministrul. 

Diabetul, consecința unui stil de viață nesănătos

Alexandru Rafila a declarat că că nimeni nu spune nimic despre cum să facem să oprim această creştere a numărului de cazuri.  „Diabetul este consecința unui stil de viaţă nesănătos care este generat de tradiţii, de obiceiuri sau de publicitate de foarte multe ori”. Consumăm foarte mulţi carbohidraţi şi grăsimi saturate, lucrul ăsta în mod evident duce la tulburări metabolice şi până la urmă diabetul reprezintă o tulburare metabolică profundă care netratată duce la complicaţii şi la deces. Cred că politicile publice, fie că ele se referă la domeniul sănătăţii sau la domeniul alimentaţiei (..) trebuie să ducă la acest răspuns”, a arătat Rafila. 

Ministrul a precizat că lipseşte informarea publicului pe acest subiect: ”Nu ştiu câte studii şi câte statistici s-au făcut legat de informarea publicului legat de modul de alimentatie, de activitatea fizică, de beneficiile activităţii fizice există în momentul de faţă, să vedem cât de informată este populaţia României în ceea ce priveşte modul de prevenire a diabetului şi a complicaţiilor sale. Evident că răspunsul trebuie să vină încă din copilărie. (..)” 

Rafila: „Deprinderile sănătoase se dobândesc în copilărie”

Prevenţia trebuie să înceapă din copilărie, este de părere ministrul. „Acest lucru se poate face prin educaţie pentru sănătate în şcoala românească, începând din ciclul primar, continuând cu gimnaziul şi bineînţeles mai târziu la liceu dar cu noţiuni adaptate pentru fiecare categorie de vârstă. Ministrul a mărturisit că își dorește ca pe viitor să avem generații cât mai sănătoase, care să nu aibă nevoie de servicii medicale. 

 Este clar că prevenţia şi o politică consecventă în următorii ani, care sigur, nu va da rezultate imediat, va da într-un termen mediu, este răspunsul corect alături de alocarea de resurse pentru diagnosticul, pentru tratamentul şi monitorizarea pacienţilor. Soluţia nu este să tratăm cât mai mulţi, soluţia este să reducem impactul acestei boli asupra sănătăţii publice”, a mai spus acesta. 

Una dintre cele trei afecțiuni majore din domeniul bolilor netransmisibile este diabetul, alături de bolile oncologice şi cele cardio-vascular. 

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite