Crește numărul românilor care suferă de diabet zaharat. Peste 34.000 sunt numai în Buzău

0
Publicat:

La nivelul județului Buzău sunt înregistrați peste 34.000 de pacienți cu diabet zaharat, dintre care 7.000 sunt dependenți de insulină. Stresul și stilul de viaţă nesănătos sunt principalii factori care duc la apariţia diabetului.

Numărul celor diagnosticați cu diabet este îngrijorător de mare. SURSA Arhivă
Numărul celor diagnosticați cu diabet este îngrijorător de mare. SURSA Arhivă

Aproape 10% din populația județului Buzău este diagnosticată cu diabet zaharat. Este statistica îngrijorătoare prezentată marți, 14 noiembrie 2023, de Ziua Mondială a Diabetului, de către reprezentanții Spitalului Județean de Urgență Buzău.

Cei mai mulți pacienți diagnosticați cu diabet zaharat sunt la grupa de vârstă cuprinsă între 45 și 65 de ani. Repartizarea pe sexe este aproape egală, spun medicii.

Potrivit specialiștilor din cadrul secției Diabet, Nutriție și Boli Metabolice a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Buzău, un alt lucru îngrijorător este prezenţa tot mai mare a diabetului la copii. La micuți se întâlnește forma de diabet zaharat de tip 1.

„Spre deosebire de diabetul zaharat de tip II, care este mai frecvent la adulți, la copii de obicei, se întâlnește diabetul zaharat de tip I, care este diferit ca mecanism de declanșare față de diabetul de tip II, la copii, fiind o boală autoimună, cu distrugerea celulelor secretante de insulină, astfel se impune insulino-terapia”, spune dr. Ecaterina Zoican, medic primar Diabet Nutriție și Boli Metabolice, în Spitalul Județean Buzău.

Dr. Ecaterina Zoican SURSA SJU Buzău
Dr. Ecaterina Zoican SURSA SJU Buzău

De cele mai multe ori, părinții pot observa la copii anumite simptome cum ar fi senzația de sete, consumul mare de lichide și urinatul pe timpul nopții. Deși au poftă de mâncare, unii copii slăbesc foarte mult, fără un motiv evident.

Obezitatea, sedentarismul, stresul, stilul de viaţă nesănătos sunt principalii factori care duc la apariţia diabetului. Specialiștii recomandă prevenția, prin normalizarea greutății și un stil de viață sănătos. Mai mult, măcar o dată pe an, pacienţii trebuie să efectuze analize medicale.

„Menținerea greutății în limite normale, alimentația sănătoasă, activitatea fizică zilnică, evitarea consumului de cafea, evitarea consumului produselor de tip fast-food și respectarea orelor de odihnă și somn sunt câteva recomandări pentru evitarea declanșării diabetului”, declară dr. Dana Marinescu, medic șef secție Diabet, Nutriție și Boli Metabolice a Spitalului Județean Buzău.

Dr. Dana Marinescu SURSA SJU Buzău
Dr. Dana Marinescu SURSA SJU Buzău

Medicii specialişti atrag atenţia asupra complicaţiilor multiple şi grave care însoţesc maladia, dacă nu este depistată la timp. Este vorba despre complicaţii care apar, îndeosebi, la nivel cardiovascular, oftalmologic si renal.

Începând cu anul 1991, data de 14 noiembrie a fost declarată Ziua Mondială a Diabetului, la iniţiativa Federaţiei Internaţionale de Diabet, ca răspuns față de creșterea îngrijorătoare a pericolului reprezentat de diabet.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite