Cercetătorii de la Oxford încep testările pe oameni cu un vaccin anticoronavirus

0
0

Cercetătorii de la Universitatea Oxford încep săptămâna viitoare testele pe oameni pentru un vaccin contra coronavirus. Cel târziu în toamnă, vaccinul ar putea fi folosit pentru utilizare de urgenţă. Vaccinul a fost deja testat cu succes pe mai multe specii de animale.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a raportat că mai mult de 70 vaccinuri sunt dezvoltate la nivel global pentru coronavirus, care a infectat peste două milioane de oameni şi a ucis aproape 130.000 de persoane. 

Experţii au estimat însă că va dura cel puţin 18 luni ca să creeze un vaccin care să poată fi pus la dispoziţia tuturor. Echipa ştiinţifică de la Oxford se va alătura altor grupuri de cercetători – 2 din SUA şi 1 din China – în testările pe oameni ale vaccinului.

Pentru această etapă au fost recrutaţi deja 520 oameni, cu vârste de la 18 la 55 ani. „Începem testele săptămâna viitoare. Avem o abordare precaută, dar rapidă“, a precizat conducătorul echipei de cercetători, profesorul Adrian Hill.

Sarah Gilbert, specialist în vaccinuri de la Oxford, s-a declarat încrezătoare în procent de 80% că va fi un succes. Acesta ar putea fi gata în septembrie.

Totuşi, fabricarea la scară largă a vaccinului de la Oxford nu intră în calcul deocamdată, pentru că resursele universităţii sunt limitate, iar discuţiile cu companii care l-ar putea produce sunt la început. 

Pentru ca oamenii de pe întreg globul să beneficieze de vaccin este necesară o tehnologie avansată care să permită fabricarea a miliarde de doze pe an – ceea ce ar dura ani. 

Pe aceeaşi temă: 

Măsurile de distanţare socială ar putea fi necesare până în 2022, spun cercetătorii

Vaccinul BCG împotriva tuberculozei, un posibil „scut“ pentru personalul din sănătate în lupta împotriva Covid-19

Mai multe - Sănătate

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite