Cei 200 de lei care, uneori, fac diferenţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O asigurare privată valabilă în Europa costă 400 de lei FOTO MedLife
O asigurare privată valabilă în Europa costă 400 de lei FOTO MedLife

Diferenţa dintre asigurarea de stat pentru care un angajat român o plăteşte alături de angajator şi o asigurare privată care oferă acces la servicii medicale private în Europa este de 200 de lei pe lună, potrivit unui calcul al brokerului de asigurări MediHelp International.

Autorii calculului pleacă de la premiza că salariul mediu brut lunar este de 2.000 de lei, în aceste condiţii valoarea asigurărilor de sănătate pe care le are de plătit angajatul şi angajatorul (10,7%) sunt de circa 200 de lei.  Or, pentru a avea acces la servicii medicale în clinicile şi spitalele din Europa, este necesară o asigurare privată de aproximativ 400 de lei pe lună, deci de două ori mai mult decât contribuţiile de stat. Principala problemă este că asigurările private de sănătate nu sunt deductibile în acest moment, dar Executivul şi-a propus rezolvarea acestui neajuns în programul de guvernare 2013-2016.

Potrivit MediHelp International, în schimbul unei prime lunare de 400 de lei, asiguratul poate beneficia de servicii medicale care acoperă tratamenetul cancerului, operaţii de transplant sau teste de tomografie computerizată, rezonanţă magnetică sau Pet Scan.

Cei 200 de lei pe care îi plătesc acum angajatul şi angajatorul merg către Fondul Naţional de Sănătate şi le oferă pacienţilor acces la spitalele de stat, dar suma nu acoperă serviciile complete din clinci sau spitale private.

Ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu a anunţat la jumătatea lunii ianuarie că statul va deconta selectiv o mică parte din serviciile medicale private, în special în acele situaţii în care pacientul nu se poate trata decât la un spital privat. Ministrul declara că se va acorda finanţare de stat ”pentru acele spitale care sunt unice în plan local (...) sau pentru acele specialităţi la care (...) nu există sistem public”.

Pe de altă parte, Ministerul Sănătăţii a anunţat recent că din toamna lui 2013 statul va deconta parţial şi servicii medicale în Europa, ca o măsură de aliniere la legislaţia europeană. Dar pacienţii trebuie să ţină cont de pachetul de servicii acoperite de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pentru a-şi deconta o parte din bani de la stat. 

SănătatePartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite