Articol publicitar

Ce complicații pot apărea în urma unei fracturi? Unele duc la deces

Publicat:

Fracturile se numără printre cele mai frecvente traumatisme, iar vindecarea lor nu implică, în mod normal, dificultăți deosebite. Totuși, dacă sunt neglijate sau tratate incorect, aceste leziuni pot duce la complicații severe și, uneori, chiar pot pune viața în pericol. Acordarea primului ajutor în astfel de cazuri, mai ales într-o fractură deschisă, când osul străpunge pielea, este foarte importantă.

Fracturi Ortopedie traumatologie jpg

Ulterior, accesul facil și rapid al pacientului într-o unitate sanitară ce are în dotare o secție de Ortopedie și traumatologie este esențial. Astfel, acesta va beneficia de investigații și tratament de specialitate. Tratamentul fracturilor depinde de tipul și de localizarea acestora, dar și de starea generală de sănătate a pacientului, și poate fi de la ghips, pentru cazurile ușoare, până la intervenții chirurgicale, pentru fracturile grave.

Indiferent de tipul de fractură, pacientul trebuie să fie monitorizat constant, până la vindecarea completă, pentru a preveni apariția complicațiilor sau pentru a le descoperi din timp. Cele mai grave probleme care pot să apară în urma unei fracturi sunt hemoragia și infecția osoasă (osteomielita), mai ales la fracturile deschise, când osul este expus și ia contact cu bacteriile din mediu. Dacă infecția nu este diagnosticată și tratată corect, se poate ajunge chiar și la șoc septic, care provoacă decesul.

Afectarea nervilor din zona osului fracturat sau deformarea osoasă sunt alte complicații care pot fi întâlnite în urma unui traumatism de acest fel. Dacă osul rupt se vindecă, dar este greșit poziționat, pacientul poate rămâne cu un membru nefuncțional.

Riscul de complicații este mult mai ridicat la persoanele în vârstă sau care au diferite afecțiuni cronice și se recuperează mai greu în urma unei accidentări și stau mai mult timp imobilizați la pat. În cazul lor, poate să apară una dintre cele mai grave complicații ale unei fracturi – tromboembolismul venos, care poate duce la embolie pulmonară (blocarea unei artere pulmonare cu un cheag de sânge) și la deces, în doar câteva minute de la apariția primelor simptome (tuse, durere în piept, dificultăți de respirație).

Prin urmare, este de dorit ca pacientul să nu stea imobilizat la pat o perioadă îndelungată după intervenția chirurgicală sau după montarea ghipsului, astfel încât sângele să circule mai ușor și să nu se formeze cheaguri. În cazul în care acest lucru nu este posibil, iar bolnavul are indicație pentru repaus prelungit la pat, din cauza unei fracturi mai grave, medicul poate recomanda și un tratament cu trombolitice, pentru a reduce riscul de tromboză venoasă.

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții cu fracturi beneficiază de consultații și investigații imagistice de specialitate, cu aparatură modernă, care îl ajută pe medicul ortoped să aleagă cea mai bună soluție terapeutică. Dacă este necesar, fracturile complexe vor fi tratate printr-o intervenție chirurgicală efectuată de o echipă medicală experimentată, susținută de specialiști în anestezie și terapie intensivă, pentru o recuperare cât mai rapidă a pacientului. Efortul lor este completat de serviciile de kinetoterapie și fizioterapie, care au un rol important în vindecarea completă a persoanei care a suferit fracturi.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite