Ce beneficii aduce consumul de castane

0
0

Studiile recente arată că un consum moderat, de patru-cinci castane pe zi, aduce numeroase beneficiisănătăţii: combate anemia, reduce nivelul colesterolului „rău”, tratează neplăcerile digestive şi revigorează sistemul nervos.

Specialiştii atrag atenţia că atunci când consumi aceste fructe trebuie să elimini din alimentaţie alte surse bogate în calorii, deoarece castanele au un conţinut caloric ridicat (100 g conţin aproape 200 de calorii), care se datorează carbohidraţilor şi nu grăsimilor. În castane găseşti multe săruri minerale importante, precum: potasiu, fosfor, magneziu, fier, zinc, alături de vitamine din complexul B (B1, B2, B6), vitamina E şi o cantitate modestă de vitamina C. Află în continuare ce beneficii au pentru sănătate cele mai gustoase preparate din ­castane şi în ce cantitate poţi să le consumi, fără riscuri.

Previn bolile de inimă

Spre deosebire de alte fructe olea­ginoase, castanele comestibile sunt sărace în grăsimi, dar au un conţinut mai ridicat de fibre, care favorizează scăderea nivelului de colesterol „rău" din sânge. Fiind lipsite şi de colesterol, şi de sodiu, castanele sunt o ­alegere ­bună pentru cardiaci, care trebuie să le consume coapte în cuptor. Nutriţioniştii spun că un consum de trei castane coapte pe zi reduce cu 20 la sută riscurile de boli cardiovasculare şi, în acelaşi timp, pe cele de infarct miocardic.

Tonice pentru sistemul nervos

Datorită complexului de vitamine B şi magneziului din compoziţie, castanele acţionează ca un medicament cu efect asemănător antidepresivelor, recomandat adulţilor şi copiilor depresivi. În plus, magneziul combate oboseala, stresul şi anxietatea. Dieta cu un delicios piure de castane revigorează sistemul nervos. ­Nutriţioniştii recomandă câte o porţie de şase linguri cu piure de castane pe zi. Cura trebuie urmată timp de patru săptămâni. Piureul se obţine din 500 g castane, 300 ml lapte degresat, o lingură de vanilie şi din trei linguri de ulei de măsline pur. Se fierb castanele, iar miezul lor se trece prin maşina de măcinat nuci. În pasta obţinută se adaugă celelalte ingrediente, amestecându-le bine până când compoziţia se omogenizează. Separat, se prepară un sirop de zahăr din 40 g zahăr, 75 ml apă şi două linguriţe de rom. Ingredientele se fierb la foc mic până când siropul se îngroaşă. Când acesta s-a răcit, se adaugă în pasta de castane şi se asezonează cu o linguriţă de pudră de scorţişoară.

Fortifică sistemul imunitar

Vitaminele şi mineralele conţinute de castane sunt de ajutor copiilor şi persoanelor în vârstă, vulnerabili la viroze respiratorii, dar şi celor care sunt în perioada de convalescenţă, deoarece aceste fructe au rol dovedit în întărirea sistemului imunitar. ­Di­eta care conţine ca desert ­piureul de castane, asezonat cu miere de tei şi cu scorţişoară, are efecte benefice şi în tratarea problemelor respiratorii însoţite de tuse. În astfel de situaţii, se recomandă câte două porţii de piure de castane pe zi, după masa de prânz şi după cină. O porţie conţine 100 g piure în care se adaugă două linguriţe de miere de tei şi o linguriţă de scorţişoară pudră. Dieta trebuie respectată cel puţin o săptămână. De asemenea, castanele coapte pot fi adău­gate în supă de pasăre (câte două linguri de castane mărunţite într-un castron cu supă) în cazul în care accesele de tuse persistă seara.

Potasiul şi magneziul din conţinutul castanelor comestibile combat oboseala musculară şi, de aceea, aceste fructe sunt recomandate în dieta sportivilor, adăugate în supe sau în aluaturi.

Combat anemia

Conţinutul de tiamină (vitamina B1) completează rezervele de energie din organism. De aceea, castanele consumate sub formă de făină, câte două linguriţe adăugate într-o cană cu lapte, sunt un meniu hrănitor şi revigorant pentru copiii aflaţi în perioada de creştere, dar şi pentru cei anemici. Făina se prepară prin măcinarea castanelor coapte cu râşniţa de cafea.

Specialistul nostru

Livia Nena biolog nutriţionist

Castanele comestibile reprezintă un grup de alimente complexe din punct de vedere nutriţional. Ele conţin amidon, zaharuri, acizi graşi, flavonoide, principii amare şi proteine. Specialiştii apreciază că valoarea nutritivă a acestui aliment este similară cu cea a grâului. Castanele comestibile, consumate coapte sau fierte, ne aduc numeroase beneficii: asigură mineralele necesare organismului, grăbesc recuperarea convalescenţilor şi au efecte tonice musculare şi nervoase. Datorită conţinutului de ­flavonoide, castanele au efecte benefice asupra sistemului venos. Dieta cu aceste fructe regenerează şi tonifică venele şi capilarele, reducând fragilitatea acestora. Consumul de castane asigură un nivel constant al acidului hialuronic din piele şi normalizează secreţia glandelor sebacee.

Prudenţă: Castanele sărate şi prăjite sunt contraindicate cardiacilor şi hipertensivilor.

Sănătate


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri