Articol publicitar

Ce afecțiune pot indica umflăturile apărute sub piele și cum se tratează?

0
0
Publicat:

Umflăturile apărute sub piele, care au tendința de a crește și devin mai vizibile în special după tuse sau strănut, producând uneori durere, pot fi semnul unei hernii abdominale. Pentru a preveni apariția unor complicații, este indicat un consult de specialitate cât mai repede posibil, pentru stabilirea diagnosticului și recomandarea tratamentului potrivit.

25 09 Adevarul ro jpg

Herniile abdominale reprezintă exteriorizarea unui organ intraabdominal prin peretele muscular, printr-un punct mai slab. Astfel, zonele predispuse la hernii sunt buricul (hernii ombilicale), linia verde de la buric la piept (hernii epigastrice), orificiile femurale (hernii femurale) și cele inghinale (herniile inghinale). Există și un alt tip de hernii, numite eventrații, care apar după intervenții chirurgicale abdominale.

Indiferent de dimensiunea herniei, de localizarea acesteia și de cauza apariției, singura cale spre vindecare este printr-o intervenție chirurgicală. Fără operație, hernia va conduce întotdeauna la probleme grave, pentru că va crește în dimensiuni. Unele hernii pot deveni chiar periculoase pentru viața pacientului, cum este cazul herniilor strangulate, când fluxul de sânge către organul afectat este întrerupt brusc. Fără intervenție medicală de urgență, organul strangulat poate muri în câteva ore.

Dacă hernia este de dimensiuni reduse și nu provoacă disconfort, medicul poate recomanda doar o monitorizare atentă. În anumite cazuri, când pacientul este în vârstă sau are alte probleme de sănătate care fac chirurgia o opțiune nerecomandată, purtarea unui brâu de susținere poate ajuta la ameliorarea simptomelor. Însă, în cazul herniilor mari sau dureroase, operația este necesară, pentru a reduce disconfortul și pentru a preveni complicațiile grave, care pot pune viața pacientului în pericol.

Repararea herniilor implică utilizarea unor plase chirurgicale, confecționate din materiale rezistente la infecții, pe care organismul le va integra foarte rapid. Medicul chirurg poate monta aceste plase speciale prin intervenții chirurgicale deschise, clasice, sau minim invazive (laparoscopic sau robotic), cu avantaje multiple pentru pacient.

Chirurgia robotică pentru tratarea herniilor abdominale implică incizii mici, folosirea unor instrumente minuscule și proiectarea câmpului operator pe monitoarele din sala de operații, în timp ce chirurgul manevrează brațele robotului printr-o consolă aflată la distanță.

Una dintre cele mai mari avantaje ale chirurgiei robotice, față de laparoscopie, constă în faptul că furnizează excelente imagini tridimensionale, față de imaginile bidimensionale ale chirurgiei laparoscopice. În plus, chirurgia robotică permite suturi și manevre de o acuratețe sporită, crescând mult precizia actului chirurgical. Chirurgul poate acționa cu maximă finețe în spații anatomice înguste, pentru a efectua disecții laborioase, de o precizie care nu poate fi egalată nici măcar de sistemele laparoscopice avansate. Astfel, el poate observa și proteja vasele mici de sânge și filetele nervoase subțiri.

Spitalul Clinic SANADOR dispune de cea mai recentă tehnologie existentă în domeniul chirurgiei robotice - robotul chirurgical da Vinci Xi. Acesta este folosit și pentru operațiile de hernie abdominală, oferind incizii extrem de precise, de mici dimensiuni. În acest fel, este posibilă reducerea sângerării în timpul intervenției și a durerii postoperatorii, iar pacientul va beneficia de o recuperare mai rapidă și de o durată scurtă de spitalizare, putând reveni la activitățile obișnuite în cel mai scurt timp.

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite