Cât dulce putem consuma zilnic, în funcție de vârsta pe care o avem. Medic endocrinolog: Dacă este vorba de „zahăr adăugat”, cât mai puțin
0Zahărul este extrem de periculos pentru sănătate, iar medicii recomandă ca acesta să nu reprezinte mai mult de 5% din energia (calorii) pe care o obțineți din mâncare și băutură în fiecare zi.
Potrivit medicului Bogdan Pascu, specialist în endocrinologie pediatrică, în acest moment se recomandă ca zaharurile libere (zaharuri adăugate în alimente sau băuturi) și zaharurile care se găsesc în mod natural în miere, siropuri și sucuri de fructe și legume, smoothie-uri și piureuri neîndulcite – să nu reprezinte mai mult de 5% din energia (calorii) pe care o obțineți din mâncare și băutură în fiecare zi.
„În traducere, acest lucru înseamnă conform NHS (National Health Service): adulții nu trebuie să aibă mai mult de 30 g de zaharuri libere pe zi (aproximativ echivalentul a șapte cuburi de zahăr). Copiii cu vârsta cuprinsă între 7 și 10 ani nu trebuie să aibă mai mult de 24 grame (șase cuburi); copiii cu vârsta cuprinsă între 4 și 6 ani nu trebuie să aibă mai mult de 19 g de zaharuri gratuite pe zi (cinci cuburi de zahăr). Nu există o limită pentru copiii sub patru ani, dar se recomandă să evite băuturile îndulcite cu zahăr și alimentele cu zahăr adăugat”, a scris dr. Bogdan Pascu, pe Facebook.
Cum definim zaharurile?
Zaharurile adăugate (added sugars) sunt zaharurile rafinate, utilizate în prepararea alimentelor și ca zahăr de masă, explică medicul specialist în edocrinologie pediatrică.
Zaharurile libere (free sugars) includ „zaharurile adăugate” plus cele prezente în mod natural în miere și siropuri, precum și în sucurile de fructe și legume și concentratele de suc.
Zaharurile totale sunt toate zaharurile prezente în dietă, inclusiv cele prezente în mod natural în fructe, legume și lapte.
„Zaharurile libere se găsesc în alimente precum dulciuri, prăjituri, biscuiți, ciocolată și în unele băuturi carbogazoase și sucuri. Acestea sunt alimentele cu zahăr pe care ar trebui să le reducem. O cutie de cola (am observant ca încă mulți nu știu asta) poate avea până la șapte cuburi de zahăr, mai mult decât limita zilnică recomandată pentru adulți”, mai susține medicul.
Dr. Bogdan Pascu este medic specialist Endocrinologie Pediatrică, având competență de Ecografie Endocrină. Are o vastă experiență în tulburări de creștere, obezitatea infantilă, patologii pediatrice pituitară, tiroidiană și suprarenală, tulburări ale pubertății.
Este Membru al Societății Europene de Endocrinologie Pediatrică și al Asociației Americane de Endocrinologie precum și al Societății Române de Endocrinologie.