Cât de periculos este zahărul pentru sănătate. Medic: „Cea mai mare cantitate este ascunsă”

0
Publicat:

Zahărul transmite o stare de bine, însă este extrem de periculos pentru sănătate, avertizează medicul Alexandru Nechifor, specialist în medicină internă și nutriție la Spitalul Județean Galați. 

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

În acest moment, zahărul este în primele trei cauze ce provoacă afecțiuni de sănătate atât în România cât și în rândul țărilor așa zis civilizate, iar dependența pe care o provoacă este cu adevărat distructivă, susține medicul Alexandru Nechifor. 

Potrivit specialistului, nu trebuie să consumăm mai mult de cinci lingurițe de zahăr în 24 de ore. Peste 80% dintre produsele alimentare de pe rafturile magazinelor conțin zahăr adăugat sau zaharuri rafinat.

Cele mai frecvente probleme de sănătate asociate cu consumul excesiv de zahăr sunt diabetul și obezitatea. De asemenea, studiile au arătat că persoanele care consumă zahăr în cantități mari, sunt dublu predispuse la dezvoltarea unor boli cardiovasculare, infarct și accident vascular.

Medicul Alexandru Nechifor FOTO: Arhivă Personală
Medicul Alexandru Nechifor FOTO: Arhivă Personală

Adevărul: Cât de periculos este zahărul rafinat pentru sănătate?

Dr. Alexandru Nechifor În acest moment, zahărul este în primele trei cauze ce provoacă afecțiuni de sănătate atât în România, cât și în rândul țărilor așa zis civilizate. Dependența pe care o provoacă este cu adevărat distructivă. În România consumul de zahăr pe cap de locuitor pe an se apropie de 30 kg, potrivit datelor pe care le avem de Centrul Național de Statistică și Informatică în Sănătate Publică, 30% din populația României suferă de obezitate, 20% este supraponderală, iar numărul copiilor supraponderali a crescut cu 18% în ultimii 10 ani. Există multe studii care sugerează că dependența de zahăr este mai puternică decât cea de cocaină, iar simptomele sevrajului sunt reale și intense. Deci putem conchide că este extrem de periculos.

Cât zahăr ar trebui să mâncăm pe zi pentru a nu ne îmbolnăvi ?

Nu mai mult de cinci lingurițe de zahăr în 24 de ore, atenție acesta fiind socotit atât că cel pur cât și din alimente sau 25 de grame pe zi, în cazul femeilor și nu mai mult de 9 lingurițe de zahăr (pur sau din alimente) sau 35 de grame, în cazul bărbaților. Însă consumul mediu este mult mai mare, de aproximativ 22 de lingurițe traducându-se în aproximativ 88 grame.

Este important să spunem oamenilor că cea mai mare cantitate este ascunsă în mâncarea procesată. Spre exemplu, o lingură de ketchup poate conține chiar și 4 g de zahăr, 100 g de iaurt cu fructe – 15 g zahăr, o doză de suc acidulat – 40 g zahăr (aproximativ 10 lingurițe), iar lista poate continuă foarte mult. Peste 80% dintre produsele alimentare de pe rafturile magazinelor conțin zahăr adăugat sau zaharuri rafinate.

Ce afecțiuni pot apărea?

Cele mai frecvente probleme de sănătate asociate cu consumul excesiv de zahăr sunt diabetul și obezitatea. De asemenea, studiile au arătat că persoanele care consumă zahăr în cantități mari, sunt dublu predispuse la dezvoltarea unor boli cardiovasculare. cantitățile de zahăr ingerate în surplus, cresc nivelul tensiunii arteriale, și totodată eliberează mai multe grăsimi în organism prin procesare. Ambele pot cauza infarct, accident vascular sau orice alte boli cardiovasculare. Trebuie menționată și afectarea ficatului. Printre cauzele principale de steatoză hepatică fiind tocmai consumul excesiv de zahăr sub toate formele lui.

Cu ce putem înlocui zahărul?

Sunt mult metode deja cunoscute precum siropul de arțar, zahărul de cocos sau de orez și, de asemenea, mierea. Acestea au beneficii pentru sănătate, dar efectul acestora asupra nivelului de glucoză din sânge este similar cu cel al zahărului. Tocmai de aceea, este foarte important să nu facem excese și să nu le folosim în cantități prea mari pentru că nu suntem în siguranță cu acești substituenți.

Cât de periculos este zahărul pentru copii?

Toată lumea asociază consumul de zahăr sau a dulciurilor cu apariția cariilor. Știm cu toții încă de mici, că ce e dulce ne strică dinții. Este adevărat, zahărul hrănește bacteriile din gură iar acestea lasă în urmă acid care atacă smalțul dinților. Însă problema consumului excesiv de zahăr la copii este mult mai amplă, consumul excesiv le poate afecta dezvoltarea armoniosa neuropsihică, probleme de comportament (accese de furie) probleme de somn etc. Însă și la cei mici trebuie să conștientizăm că excesul de zahăr poate conduce la obezitate și diabet, chiar dacă vârsta, să spunem așa, îi avantajează.

Medicul Alexandru Nechifor este prorector al Universității „Dunărea de Jos” din Galați, medic specialist medicină internă la Spitalul Județean Galați. Are un atestat în adictologie în Bordeaux- Franța.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite