Cât de periculos este scrâșnitul din dinți la copii și ce afecțiuni grave poate ascunde
0Este un fenomen destul de des întâlnit printre copii, estimându-se că între 14 și 20% dintre ei l-ar experimenta. Ce ascunde btuxismul și când trebuie combătut.

Bruxismul, căci despre această este vorba, în termeni medicali, reprezintă încleșterea sau strângerea și frecarea cu putere a dinților de sus și a celor de jos. Problema apare la toate vârstele, inclusiv la adulți, fără deosebire de sex. Totuși, cel mai afectați sunt copiii, mai ales în perioadele de vârstă între 3-6 ani și 10-12 ani.
De ce o fac?
Există o multitudine de posibile cauze. Dintre acestea, frecvent invocată este malocluzia, adică relația anormală între dinții celor două arcade, în sensul că aceștia nu „cad” perfect unii peste alții. Acest lucru se întâmplă deoarece dinții și maxilarele copiilor cresc în faze inegale, potrivit catena.ro.
Astfel, că un răspunsul natural ei își freacă dinții, căutând să aducă rândul de sus peste cel de jos, într-un mod confortabil. Cu timpul, această „ocupație” devine reflexă, greu controlabilă. Tocmai de aceea, de cele mai multe ori, episoadele de bruxim au loc noaptea, când copilul nu este conștient de ceea ce face.
Alte motive
S-au observat legături de cauzalitate cu stresul emoțional pozitiv sau negativ, cum ar fi o dorință arzătoare, o întâmplare marcantă din trecut, supărarea sau mânia, anxietatea, frica, frustrarea, discomfortul.
Adesea, aceste stări sunt asociate cu dizarmoniile în familie sau cu probleme la grădiniță sau școală. Așa că încearcă să afli, pe ocolite și cu binișorul, ce anume îl frământă. Uneori, copiii au griji la care nici nu ne-am gândi vreodată.
De asemenea, s-a constatat că atât copii, cât și adulții, au tendința de a scrâșni din dinți atunci când sunt foarte obosiți. Alteori, scrasnitul reprezintă o reacție la o suferință în zona fetei, cum ar fi, de exemplu, o durere de măsea sau de ureche, specifică otitei.
Scrâșnitul mai poate demasca o obturare parțială a cailor aeriene prin hipertrofii amigdaliene sau vegetații adenoide (polipi).
Așadar, nu omite să-ți duci copilul la cotrol la un specialist ORL, care, iată, ar putea ajuta la dezlegarea misterului. Pe de altă parte, au apărut teorii care spun că atât bruxismul, cât și enurezisul nocturn sau vorbitul în somn ar putea fi o consecință a problemelor de somn.
Din perspectiva acestora, responsabilă de scrâsnit ar fi întreruperea somnului în faza REM (Rapid Eye Movement), cea în care avem vise. Și nu în ultimul rând, scrâsnitul, în special cel nocturn, poate da de veste despre prezența viermilor intestinali, mai exact a oxiurilor. Prin urmare, fă-i examen copropazitologic.
Când trebuie oprit
În general, bruxismul nu reprezintă o problemă importantă la copii, el dispărând fără a le afecta dantura definitivă. Totuși, bruxismul trebuie tratat atunci când:
-dinții (chiar și cei de lapte) par stricați (ciobiți, rupți) sau când au apărut deja dinții permanenți;
-marginile dinților se transformă în suprafețe;
-apar retracții gingivale sau pungi parodontale;
-dinții devin hipersensibili la rece, la cald sau la atingerea locului unde se întâlnesc cu gingia;
-dinții își modifică unghiul de creștere;
-apar oboseala dureroasă a mușchilor fetei, dureri în oasele maxilare sau ale articulației temporo-mandibulare, dureri în zona urechilor sau dureri de cap.