Virusul care se transmite prin îmbrățișare sau tuse. Boala este foarte contagioasă și nu există tratament

0
Publicat:

Apare mai ales în colectivitățile de copii (creșe, grădinițe, școli) și este foarte contagioasă. Pentru boala gură-mână-picior nu există tratament specific. Micuții cu vârsta sub 5 ani sunt afectați cel mai frecvent, dar ea este întâlnită și la copiii mai mari și adulți.

Spălatul pe mâini, cea mai eficientă metodă de prevenire a bolii FOTO Adevărul
Spălatul pe mâini, cea mai eficientă metodă de prevenire a bolii FOTO Adevărul

 Se manifestă prin răni foarte dureroase în cavitatea bucală și erupție cutanată pe mâini și pe picioare. Perioada de incubație (de la momentul infecției pânî la apariția primelor simptome) este de 3-6 zile. Boala debuteaza cu: febră, scăderea poftei de mâncare, durere în gât și senzație genrală de rău, arată specialiștii clinicii Regina Maria.

La 1-2 zile de la debutul febrei se dezvoltă în cavitatea bucală vezicule dureroase (herpangina). Acestea apar de obicei sub forma unor pete mici roșii, frecvent în jurul și în gură, pe gingie, limbă și interiorul obrajilor care apoi se transformă în vezicule (bășici) foarte dureroase. Veziculele ulcerează și lasă adevărate răni care împiedică alimentația, inclusiv ingestia lichidelor.

O erupție pe palme și tălpi poate de asemenea să se dezvolte după 1-2 zile sub forma unor pete roșii, plate, uneori cu vezicule. Acestea pot să mai apară pe genunchi, coate, fese sau zona genitală.

Deshidratarea, cea mai gravă problemă

Cea mai gravă problemă care poate apărea în aceste condiții este deshidratarea, în special la copiii mici, pentru ca nu pot înghiți suficiente lichide din cauza veziculelor dureroase din gură.

"În general, persoana care are boala este înalt contagioasă în prima săptămână de boală. Uneori, aceasta poate fi contagioasă și câteva zile sau săptămâni de la dispariția simptomelor.

Unele persoane, în special adulții, se pot infecta fără să dezvolte simptome, însă pot răspândi virusul. Prin urmare, menținerea unei igiene temeinice – care înseamnă spălatul frecvent pe mâini – poate reduce șansele de răspândire sau de infectare", avertizează medicii.

Boala este foarte contagioasă și poate fi dobândită prin:

  • contactul cu picăturile respiratorii pe care bolnavul le răspândește prin tuse sau strănut;
  • contactul apropiat cu bolnavul: sărut, îmbrățișări sau folosirea paharelor ori tacâmurilor la comun;
  • atingerea unor suprafețe contaminate de bolnavi și, ulterior, atingerea gurii, nasului sau ochilor;
  • contactul cu materiile fecale ale bolnavului, ca de exemplu, după schimbarea scutecelor.

Se vindecă în 7-10 zile

Deși este foarte neplăcută pentru cei mici, boala se vindecă într-un interval de 7-10 zile și fără complicații. Nu există un tratament specific împotriva ei. Pot fi prescrise medicamente simptomatice: antitermice la nevoie pentru scăderea febrei, antiinflamatoare și anestezice locale sub formă de spray-uri sau preparate care atenuează durerea în gât și permit astfel hidratarea, respectiv acceptarea alimentelor. 

Cea mai frecventă complicație a acestei infecții virale este deshidratarea. De aceea, este important să te asiguri că micuțul bea suficiente lichide pentru a se menține hidratat.

Pe erupția cutanată nu se aplică soluții sau creme dacă nu provoacă mâncărimi și durere. Copiii pot face baie ca de obicei, fără restricții. 

Virusurile care sunt de vină

Boala infecțioasă poate fi cauzată de mai multe virusuri din familia enterovirusurilor, din care fac parte, de asemenea, poliovirusul (virusul poliomielitei) și virusul hepatitei A. Cel mai frecvent implicate sunt: virusul Coxsackie A16 este cea mai frecventă cauză a bolii gură-mână-picior; virusul Coxsackie A6 poate provoca, de asemenea, această boală infecțioasă și provoacă simptome mai severe.

De asemenea, enterovirusul 71 a provocat focare de infecție în Asia de Est și de Sud-Est, potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), din SUA. Deși rar, acest virus poate duce la complicații severe, cum sunt encefalita (inflamație a creierului) și meningita (inflamație a membranelor care protejează creierul).  

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite