Articol publicitar

Cancerul de col uterin poate fi prevenit! Simptomele cancerului de col uterin

0
0
Publicat:

În teorie, fazele precursorii cancerului și infecția HPV sunt fazele asimptomatice ale bolii. Ideal este să se descopere aceste leziuni în fazele asimptomatice, la femei aparent sănătoase, prin programele de screening. Realitatea ne arată că destul de frecvent aceste leziuni nu sunt descoperite în stadiile incipiente care sunt curabile și ele sunt depistate în faze avansate când prezintă simptome. Simptomele din fazele avansate care sunt tardive practic pentru un tratament sunt sângerările care pot apărea spontan sau chiar la contactele sexuale. În cazul în care apar dureri, acestea sunt faze mai avansate ale bolii. 

image

Chiar dacă unele paciente nu prezintă niciun simptom până când cancerul de col uterin nu a avansat, este posibil să se observe semne într-un stadiu incipient. Acestea includ:

Sângerări vaginale - Uneori cancerul de col uterin imită sângerarea menstruală. Pacientul poate observa un ciclu menstrual mai lung sau mai greu decât de obicei, sau sângerări între perioade sau după menopauză.

Durere pelviană - Femeile pot suferi dureri în regiunea pelviană, adesea fără un motiv aparent. Unele simt dureri în spate, în special în partea inferioară a spatelui. Aceasta poate fi o durere sau presiune ascuțită și poate fi localizată oriunde în jurul abdomenului inferior, sub buric.

Descărcare vaginală - Este normal și sănătos să aveți o descărcare vaginală clară, lăptoasă sau ușor de culoare gălbuie. Dar schimbările de culoare, consistență și/ sau miros ar trebui investigate. Descărcarea posibil legată de cancerul de col uterin poate părea roșie din cauza unor cantități mici de sânge. Femeile ar trebui să urmărească o descărcare de culoare roșie înainte sau după ciclul menstrual normal și/ sau o creștere a cantității de descărcare.

Durere în timpul sexului – Unele femei suferă de durere în timpul actului sexual sau sângerări ulterioare.

Toate aceste simptome ale cancerului de col uterin trebuie discutate cu un medic. Asta nu înseamnă neapărat că există cancer de col uterin. Acestea pot fi simptome si pentru alte boli de aceea trebuie discutat cu un medic. Sunt doar semnale de alarmă.

Cancerul de col uterin se poate răspândi (metastaza) în pelvis, la ganglionii limfatici sau poate forma tumori în altă parte a corpului. Semnele cancerului de col uterin avansat includ: dureri de picioare sau umflături, pierdere în greutate, oboseală, dureri de spate, scurgerea de urină sau fecale din vagin, fracturi osoase, dificultăți de a urina și a avea mișcare intestinală, sânge în urină.

Informația importantă pentru femei este că odată cu începerea vieții sexuale, când aceasta prezintă unele riscuri cum ar fi parteneri multipli și sexul neprotejat, ea trebuie să știe că este expusă riscului de a face infecția HPV și ulterior evoluție spre forme precanceroase și canceroase și trebuie să își facă controalele medicale periodice.

Programează-te ACUM, pentru un test gratuit de screening al cancerului de col uterin! Test Babeş-Papanicolaou dacă ai vârsta cuprinsă între 24-29 de ani și test HPV dacă ai vârsta cuprinsă între 30-64 de ani.

Mai multe informații găsiți pe site-ul proiectului www.potisaprevii.eu, accesând pagina de Facebook „Poţi să Previi” sau la TelVerde (număr gratuit) 0800 390 391

Integrarea screeningului primar HPV în programul naţional de screening pentru cancerul de col uterin. Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020. Contract de finanţare nr. POCU/257/4/9/120798 și implementat de Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite